“Dozvola prolaska talibanima bio je jedini način da spasimo živote”: Pobunjenici u Avganistanu preuzeli kontrolu nad još jednim gradom, bez borbe…

0

Talibani su u nedelju ujutro bez borbe preuzeli kontrolu ključnog grada na istoku Avganistana – Jalalabada, potvrdile su vlasti dodavši da talibanske snage obezbeđuju puteve prema Pakistanu.

“Trenutno se u Jalalabadu ne vode borbe jer su se vlasti predale Talibanima”, potvrdio je, kako prenosi N1, avganistanski službenik za agenciju Rojters.

“Dozvola prolaska Talibanima bio je jedini način da spasimo živote civila”, dodao je.

Nakon pada Jalalabada, teritorija koju kontroliše avganistanska vlada smanjila se na područje Kabula, glavnog grada države, i nešto šire.

Osvajanje Jalalabada pobunjenicima je obezbedilo kontrolu nad putevima koji povezuju Avganistan i Pakistan, a dogodilo se nakon što su Talibani u subotu osvojili severni grad Mazar-i-Šarif i tako nastavili da stežu obruč oko glavnog grada države.

Usled povlačenja snaga SAD-a i saveznika talibani već nekoliko nedelja strelovito napreduju.

Ta je radikalno islamistička grupa zauzela većinu Avganistana i približava se prestonici Kabulu gde su utočište našle desetine hiljada ljudi iz drugih delova zemlje.

U međuvremenu američke snage pristižu u Kabul kako bi pomogle evakuaciju osoblja ambasade, a preko vikenda stižu i britanske. Uz svoje građane oni bi trebalo da evakuišu i civile koji su pomagali zapadnim saveznicima i sada se boje odmazde talibana.