Došli su da pričaju o Fijatu, a Berluskoni je hteo da kupi mladog fudbalera: “Đinđić se se odlično snalazio u razgovorima sa svetskim političarima, ali nije znao da bude mangup…” – Iz poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

0

Đinđić se odlično snalazio u razgovorima sa svetskim političarima, ali je van toga bio prilično strejt. Njegovom ministru Slobodanu Milosavljeviću, koji je zabeležio brojne sastanke, jedan je ostao u posebnom sećanju. Bio je to susret sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem.

„Zoran je pokušao da bude što opušteniji i da šarmom i stilom parira Silviju, ali mu to nije ispelo”, napisao je Milosavljević i opisao dalji tok razgovora.

Posebno je čudan bio pogled koji je Berluskoni uhvatio uperen na njegovu kravatu. Na iznenađenje svih pitao je Đinđića da li mu se sviđa kravata.

Ne sačekavši odgovor ispričao je da jedna firma u Napulju „Marinela” više od 100 godina pravi najkvalitetnije ručne kravate, da bi nakon eseja o kravatama ušao njegov šef protokola i uneo kravate.

Berluskoni je povisio glas: „Šta je ovo, kakvi su ovo paketići? Ovo su moji prijatelji, donesi celu korpu sa kravatama pa nek ljudi biraju dezen koji im odgovara. Da budu moderni kao ja.”

Italijanski bonvivan lagano je izbegao razgovor o Fijatu, rekavši da će preneti ideju vlasnicima Fijata, ali da je on tu potpuno nemoćan. Đinđić se spremio da priča o fudbalu, ali ni tu nije mogao da parira.

Berluskoni ga je odmah prekinuo: „Daj da mi pomogneš da kupim nekog vrhunskog mladog fudbalera u Srbiji.”

Hvalio je Belog Medžika Bodirogu, Danilovića i naravno Dejana Stankovića.

Đinđić nije mogao da se snađe.

Čovek koji je uz viski satima pričao o Čerčilu sa Tonijem Blerom u Dauning stritu, koji je šarmirao Buša rekavši mu: „Ko vam je veći prijatelji, ako nismo mi Srbi?”, na šta je Buš zbunjenim savetnicima rekao čuveno: „Stvarno, ko je?”, jedino nije znao da bude mangup.

To će ga puno koštati kasnije…

***

POKLON KNJIGA UZ NEDELJNIK l Kako je Đinđić polarizovao mišljenje i formirao alternativu l Da li je stvarno pristao da ode na Harvard i povuče se iz politike l Ko je javio, a ko nije za pripremu atentata? l Odrastanje, Habermasov uticaj, Ljuba Tadić l Raspad DOS-a i stenogrami sa sednica l Beleška DB-a po kojoj je i sproveden atentat

Uz novi Nedeljnik koji je na kioscima od četvrtka 5. avgusta svi čitaoci na poklon dobijaju poklon knjigu Veljka Lalića o Zoranu Đinđiću – “Zoran Đinđić i nedovršena država”

***

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednom jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.