Doskorašnji šef Grčkog nacionalnog teatra uhapšen zbog optužbi za silovanje: Uzdrmana vlada, opozicija smatra da je vlast pokušala da zataška slučaj…

0

Grčki pozorišni glumac, režiser i bivši upravnik Grčkog nacionalnog teatra Dimitris Lignadis, koji je prethodno podneo ostavku na svoju funkciju, predao se policiji nakon što je tužilac izdao nalog za hapšenje pod optužbom za seksualno zlostavljanje više dece, prenosi Rojters.

Nakon pisanja grčkih medija, policija je juče privela Lignadisa i on je zadržan u pritvoru u Atini.

Nalog za hapšenje je usledio nakon što je dvojica muškaraca optužilo Lignadis da ih je silovao dok su bili maloletni. Jedna od dve tužbe spada u zastaru.

U prisustvu advokata, Lignadis je na saslušanju negirao optužbe.

Slučaj se brzo prelio i u političku arenu. Grčka opozicija oštro kritikuje grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa i ministarku kulture Linu Mendoni koji su i imenovali Lignadisa na čelnu funkciju u teatru i optužuje vladu i ministra kulture za neuspeli pokušaj zataškavanja celog slučaja.

Mediji u Grčkoj ovih dana pišu o brojnim skandalima seksualnog zlostavljanja, a talas optužbi na račun članova sportskog i kulturnog života pokrenula je bivša olimpijska prvakinja u jedrenju Sofija Bekatoru koja je kazala da ju je 1998. godine zlostavljao jedan čelnik Jedriličarske federacije Grčke.