Košarkašku reprezentaciju Srbije poslednje dve decenije zaobilazio je trend naturalizovanja jednog stranog igrača, najčešće Amerikanca, kojim bi selekcije popunjavale neke rupe u petorci i podizale nivo igre za velika takmičenja.

Kod nas je to uvek bila pitanje principa – ne ide da zemlja košarke „uvozi“ igrače sa strane.

Međutim, poslednjih dana se naširoko spekuliše da bi dres Srbije mogao da obuče košarkaš Finiks Sansa, nekadašnji deveti pik na draftu, Frenk Kaminski.

Princip, zapravo, ne bi bio narušen pošto Frenk Kaminski ima i srpskih korena.

Kaminski, ipak, nije blizu srpske reprezentacije. Bar za sada.

Zabunu je napravio jedan intervju novog selektora Igora Kokoškova u kom je na pitanje da li bi Kaminski bio dobro rešenje, odgovorio da neće otpisivati nikoga ko ima pravo da nastupi. Kokoškov je tu rekao i da „Kaminski, valjda, preko majčine linije ima srpsko poreklo“, i tu se ogradio da nije siguran, i da sa njim nije ostvaren kontakt po tom pitanju, kao i da ne zna da li bi on to uopšte želeo. Ali, dodao je, razgovaraće sa saradnicima i na tu temu.

Kako to već biva, vest je počela da se prenosi, svako bi tu malo „zasolio“, pa je došlo do toga da Kaminski samo što nije postao srpski reprezentativac. Pisalo se kako je opšte poznato da on preko dede sa majčine strane vuče srpske korene, kako se o tome već pričao u našim redovima…

A sam Kaminski je, prošlog leta, boravio u Beogradu na kampu „Košarka bez granica“ i tom prilikom je rekao da preko oca ima i srpsko poreklo.

Tek, Kokoškov je morao da pojasni o čemu je reč i u intervjuu za Glas Amerike ispričao:

„Dosadan sam za medije, zaista se ne bavim ekskluzivama. To je stvar mog vaspitanja, sportskog i privatnog. Nažalost, nekad jedna poluinformacija može da bude mnogo važnija od istine. Kaminski? Ne znam situaciju, to je jedno od pitanja koje mi je postavljeno u relativno dugom intervjuu, izvučeno je iz konteksta kao ekskluziva i bombastičan naslov. A odgovor je, rekao bih  da svako ko ima zvanično zakonsko pravo, ko ima srpski pasoš, dobar je košarkaš, ima talenta i kvalitet, potencijalni je reprezentativac. Mi nemamo nikakav zvaničan kontakt sa Kaminskim, imamo našeg trenera Darka Rajakovića u Finiksu i on će verovatno uspostaviti kontakt, da vidimo gde je, šta je, ali to je u ovom trenutku apstraktno. U jednom trenutku ćemo napraviti inicijalni kontakt i videti koliko je realno. Naš stav je da svako ko ima talent, potencijal, zaslužuje, srpski je državljanin, jeste potencijalni srpski reprezentativac“, rekao je Kokoškov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.