Đorđević: Zašto smo stopirali odlazak medicinskih radnika u Nemačku

4
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da su naišli na razumevanje GIZ-a, čiji je konkurs za odlazak medicinskih radnika iz Srbije u Nemačku stopiran i objasnio zašto je preduzeo ovaj korak.

Projekat “Tripple Win”, u okviru koga je u poslednjih sedam godina skoro 800 medicinskih sestara i tehničara otišlo u Nemačku da radi, ovih dana je obustavljen.

U tu zemlju preko ovog projekta neće otići ni 70 prijavljenih na poslednji konkurs, koji je na osnovu sporazuma Savezne službe za zapošljavanje (BA) Nemačke i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije (NSZ) raspisala nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Partneri iz Nemačke pokazali su razumevanje za stopiranje tog konkursa za šta se, kako kaže ministar za rad Zoran Đorđević, država odlučila kako bi zadržala deficitarni kadar da ostane i radi u zemlji, ali ističe da to ne znači da država zabranjuje odlazak i rad u Nemačkoj.

“Želimo da zadržimo ljude i smatrali smo da je, imajući u vidu ciljeve države, neprimereno da na ovakav način podstičemo odlaske. Mi ne zabranjujemo da idu, svako ima pravo da živi gde hoće, ali naše je da stvaramo uslove kako bi naša zemlja bila privlačna svima onima koji su otišli da se vrate, a oni koji studiraju da ostanu i da rade u našoj zemlji”, rekao je Đorđević za Tanjug, a preneo RTS.

Ministar kaže da trenutno nema preciznih podataka o tome koliko je radnika iz Srbije otišlo poslednjih godina, ali da podaci koje su dostavile registrovane agencije koje posreduju u zapošljavanju pokazuju da je u 2018. godini 6.500 građana Srbije otišlo u inostranstvo, a za prvih šest meseci 2019. godine 3.000 građana.

Ističe da mnogi odlaze u “samostalnoj režiji”, pa se ti odlasci samim tim i ne evidentiraju u NSZ ili u agencijama.

4 KOMENTARA

  1. Bože ovo doživeti je strašno. Hiljade nezaposleni. Dete mi redovno završilo srednju medicinsku, zatim visoku strukovni dva, pripranička volontiralo po 6 meseci, plus bez pare volontiralo ukupno preko2 godine. Znate li godinama čeka posao. Radi po hladnjačama, magacinima, Sovačkim fabrikama i zapošljavaju samo prekvalifikovane. Radi preko naši agencija koje pola uzimaju sebi ili neplate ništa i nestanu. Strašno položiće nemački, otičiće besan, ogorčen na Srbiju, koja ga nikada više neće videti. Sramno ukidati legalan odlazak i mučiti napaćenu decu bez nade za rad u Srbiji. Sramota. Očajni roditelj. Bojite li se bar Boga koliko ih mučite,11 godina na birou, čekajte vi ovde bolje sutra,moja deca neće, nikad se neće vratiti da budu prosjaci žele da rade.Jedno dete je u nemačkoj klinici zbog ovoga ni na odmor nikad, nikad neće doći. Hvala Nemačkoj za posao mojoj deci, žele samo da rade u zemlji gde vlada red rad i zakon i da žive od svog rada. Svi mladi sa fakultetima iz moje familije su otisli po Americi, Kanadi, Švajcarskoj, Australiji i postali uspešni u svom poslu i pošteno žive od svog rada. Nikada neće doći u Srbiju. Nastavite tako, ukidajte sve, zabranjujete, a mi roditelji daćemo i zadnju paru da kupe kartu samo u jednom pravcu.Ovde nikome ne trebaju.Samo ću i mlađem poželeti srećan put i mirno mogu da sklopim oči.ovde su ljudi bez nade.

  2. Pre desetak dana, direktor Nacionalne službe zaposljavanja, na TV Prva, reče,,, preko te službe odlazi na obezbeđen posao, oko 100 medicinskih sestara, a na osnovu Sporazuma države Srbije, sA Nemačkom, iz 2014.godine. I još čovek reče, da se na evidenciji te službe nalazi, oko 10.ooo (desethiljada), med. sestara, koje ne mogu da se zaposle zbog Zakona o zabrani zapošljavanja, i…šta radi država?! Umesto da ukine sporan Zakon o zapošljavaju, zaposli nedostajuće medicinsko osoblje i poveća im plate, oni stopiraju odlazak, i…. to je kao vest, ili potvrda da država brine o stručnim, obrazovanim kadrovima?!?!…
    Oooo zemljo Stradijo, čime li si zaslužila ovako licemernu, bezobraznu, oholu i podlu vlast?!

  3. Sta reci, tesko licemerje, ovamo mlade ne zaposljavaju, a zatim im ne dozvoljavaju da na jedan siguran nacin dodju do posla i neke sigurnosti u zivotu. Stvarno neverovatno!

  4. “…za šta se, kako kaže ministar za rad Zoran Đorđević, država odlučila kako bi zadržala deficitarni kadar…” Ако се било ко из врха власти одлучио на ово из наведеног разлога, у тешком је конфликту са стварношћу, или највероватније, са памећу. “Želimo da zadržimo ljude i smatrali smo da je, imajući u vidu ciljeve države, neprimereno da na ovakav način podstičemo odlaske.” Нико се није одлучио да напусти земљу искључиво због институционалне уређености самог чина одласка. Пре тога су постојале хиљаде разлога за одлазак, а ова сарадња са Немцима на том плану, је само нешто последње добро што је ова земља могла да уради за људе који одлазе. Сада се и тога одрекла. Министар који “тренутно нема прецизнијих података”, који располаже бројем од 6.500 људи који су у 2018. напустили Србију и у исто време образлаже укидање институционалне помоћи онима који су решили да оду, у најблажем је, неозбиљан.

Comments are closed.