Đorđević: “Neprimerena izjava Selakovića o papi Franji dan nakon sahrane patrijarha”

0
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je kao neprimerenu izjavu ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića u kojoj je danas “izrazio nadu da će se steći uslovi da papa poseti Srbiju”, navodeći da takva izjava nije primerena dan nakon sahrane patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja.

Kako je saopšteno iz tog pokreta, Đorđević je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Selaković “kao da su jedva čekali da se patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije upokoje”, kako bi pozvali papu u Srbiju.

Prema njegovim rečima, patrijarh Irinej bio je pristalica dijaloga i saradnje, ali njegov stav o poseti rimskog pontifa Srbiji bio je negativan.

“Selakovićev i Vučićev stav je kukavički. Oglašavaju se kada nema patrijarha. I ranije su se po ovom pitanju skrivali iza crkve. Prilikom poslednje posete Vatikanu, Vučić je javno izrazio želju da papa dođe u Srbiju, ali se jadao kako za to nema podršku SPC”, naveo je predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević je naveo da se ono što je Selaković nazvao “epizodom iz prošlosti” odnosi na “genocid nad stotinama hiljada Srba u NDH”, kao i na “prisilna pokrštavanja, na masovna ubistva sveštenika, monaha i vladika SPC, na spaljene crkve i manastire, na spasavanje ratnih zločinaca pacovskim kanalima – a u svemu tome je ogromnu ulogu imao hrvatski katolički kler”.

“Za svakog Srbina stvar je jasna. Eventualni put pape do Srbije vodi preko Jasenovca i Jadovna. Kada se rasvetli i javno osudi uloga katoličke crkve u progonu i genocidu nad Srbima u NDH, možda će i srpska crkva i srpski narod gledati na ovo pitanje drugačije”, ocenio je on.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500