“Dopisivao sam se Džonijem, kaže da zarađujem na njemu. A optuživali su me da je to dogovor sa njim…”: Ivan Ivačković o novoj knjizi o Štuliću

1
Fotografija: Predrag Simović

Na pitanje da li je Branimir Štulić pročitao knjigu i koje je njegovo mišljenje, Ivan Ivačković je na promociji knjige “Između krajnosti” prokomentarisao da i da jeste, Štulić to nikada ne bi ni priznao.

“Imao sam prepisku s njim na društvenoj mreži. Kritikovao ju je, iako je po njegovim rečima, nije pročitao. Mnogi su to iskoristili da me optuže da je to moj dogovor s njim kako bismo izreklamirali knjigu, dok Štulić smatra da zarađujem na njemu”, kazao je Ivačković, otkriviši da sprema trilogiju.

“Uporedio bih Džonija s Danilom Kišom. Kiš je otišao kao pobednik u sukobu s glupacima, ali to njegovo srce nije moglo da izdrži, te je platio životom. Štulić je sva sreća i živ i zdrav, ali i dan danas nailazi na preveliko nerazumevanje”, rekao je Ivan Ivačković na promociji svoje knjige “Između krajnosti”, vodiču kroz albume Azre i muziku Džonija Štulića.

Jugoslavija se, smatra Ivačković, prelako odrekla Džonija Štulića ali i mnogih drugih.

Ivačković je priznao da je do sada nastalo mnogo mitova o Džoniju Štuliću, a da je ta “smešna mitomanija” štetna ponajviše za samog Štulića, preneo je B92.

“Želeo sam da predstavim Džonija od krvi i mesa jer, kako je i on uvek poručivao, treba misliti svojom glavom”, rekao je Ivačković i dodao da mu je prilikom pisanja knjige najteže palo osvešćivanje i podsećanje na loše momente Štulićeve karijere, koji su nastupili posle 1984. godine.

“Pre toga, ono što je stvarala Azra bilo je najviše dostignuće u muzici. Teško mi je bilo i da se vratim u to prošlo vreme, koje koliko god strašno bilo, nama je bilo zlatno jer smo bili mladi”, priznaje i dodaje da je bilo pođednako zahtevno “ući pod kožu Džonija Štulića”.

Razlog Štulićevog odlaska u Holandiju, smatra Ivačković, bio je preveliki teret na njegovim leđima, “teret koji je sam sebi nadenuo jer je precenio svoje mogućnosti i onaj koji mu je publika stavila, jer je nagrnula na Azru svim snagama.”

Ivačković je nedavno u velikom intervjuu za Nedeljnik govorio o tome da je Štulić voleo svoju zemlju i njome bio inspirisan.

“Džoni može da folira neupućene ljude i današnje klince, ali nas iz onog vremena ne može. I hajde da malo obrnemo stvari: ako je istina da su Štulića pokrali svi živi i mrtvi, od Siniše Škarice do Kurta Kobejna, kako se niko nikad ne zapita da li je taj čovek baš toliko pametan koliko se misli?”, ispričao je Ivačković, između ostalog, za Nedeljnik.

1 KOMENTAR

Comments are closed.