“Donose se političke odluke, bez konsultacija sa profesionalcima…”: U Španiji štrajk lekara, kritikuju državne mere

0
(Beta/AP Photo/Alvaro Barrientos)

(Beta) – Velika većina lekara u Španiji danas je prvi put za 25 godina štrajkovala tražeći više priznanja za svoj iscrpljujući rad tokom šest meseci borbe protiv koronavirusa.

Po navodima sindikata CESM, u štrajku je danas učestvovalo 85 odsto od 267.000 zapsolenih u zdravstvu.
Zbog sanitarnih mera i radi održavanje minimuma rada, na sindikalnom protestu ispred Parlamenta u Madridu je bilo svega pedesetak lekara.

Gastroenterolog Serhio Kasabona rekao je na tom skupu da je “poslednja kap koja je prelila čašu” ukaz o premeštanju lekara shodno potrebi, bez obzira na specijalnost, što je Ministarstvo zdravlja opravdalo epidemijom, a sindikat CESM smatra da se time ugrožava zdravstvo.

Za Pabla Seresedu, digestivnog hirurga, taj “dekret otkriva nesposobnost (vlasti) da se suoči s pandemijom”, a Kasabona je kritikovao i donošenje političkih odluka tokom epidemije “bez konsultacija s profesionalcima”.

On je posebno kritikovao ekspresno izgrađenu kovid-bolnicu “Isabel Zendal” u Madridu rekavši da “to nije bolnica, već zgrada, bez osoblja” kojeg ni drugde nema dovoljno.

Vlada je danas najavila da će budžet za javno zdravstvo biti povećan za čak 151 odsto, odnosno za tri milijardi evra, od čega 2,4 milijarde iz EU, za kupovinu vakcina i jačanje javne mreže lekara opšte prakse.