Dončićev Dalas ima najbolji napad u istoriji lige (ili bar od 1973. godine): Kako su Maveriksi preskočili “galaktikose” iz Golden stejta?

0
Foto: Profimedia

Luka Dončić je najveća priča NBA lige, nakon prve petine regularnog dela sezone. Delom zbog toga što je 20-godišnjak pomerio lestvicu ka gore svojim monstruoznim individualnim partijama, a delom i zbog toga što je svoju ekipu usmerio u pobedničkom smeru, ubrizgavši kerozin talenta u veliki napadački potencijal tima.

Maveriksi su pobedili poslednjih pet mečeva, uključujući i poslednji protiv Hjuston Rokitsa, koje predvodi Lukin glavni konkurent za “titulu” najboljeg napadača lige.

Dončić Hardena nije dotukao sam. To je uradio čitav tim.

Tim Hardavej Džunior ubacio je 31 poen, a Kristaps Porzingis odigrao je najbolji meč u dresu Dalasa i povezao 23 poena i 13 skokova. Kada se tome kvalitetno pridodaju Delon Vrajt, Set Kari, Džejlen Branson, Maks Kleber i Dvajt Pauel, Dončiću su kreatorske sposobnosti uključene na maksimum.

Tako je u poslednja tri meča Dalas postigao redom 142, 143 i 137 poena i izborio se za mesto na vrhu liste najboljih napada lige.

Dalas postiže 117,4 poena na 100 poseda, četiri poena više od Vašingtona i gotovo šest više od Hjustona, piše SB Nation.

Rekord u tom statističkom parametru drži Golden Stejt koji je prošle godine imao 115 poena na 100 poseda.

Dakle, Maveriksi su na putu da obore taj rekord i u ovom trenutku imaju bolje napadačke parametre.

Talentom ekipa koju predvodi Rik Karlajl ne može da se poredi sa timom u kojem su igrali istovremeno Stef Kari, Kevin Durent, Klej Tomson i Drejmond Grin, ali je očigledno da Dončić sa džojstikom u rukama može da učini ovaj tim opasnijim nego što je bilo ko mogao da predvidi.