Donald Tusk bojkotuje svečanosti povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata

0
Foto: Profimedia

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk zbog dnevnopolitičkih pozivnica od strane poljskih vlasti na svečano obeležavanje 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata odlučio je da bojkotuje svečanosti u Varšavi, prenosi N1.

“Ne idem na svečanost zato što nemam ni najmanju sumnju da organizatori tako važne svečanosti postupaju tako da stavljaju do znanja da ne žele da me vide tamo”, rekao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 Tusk, bivši premijer Poljske, politički protivnik sadašnjih poljskih vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda i njenog lidera Jaroslava Kačinjskog.

Tusku je u poslednjem trenutku uručena pozivnica samo kao bivšem poljskom premijeru, iako bi trebalo da odaje poštu žrtvama rata kao predsednik Evropskog saveta, pošto su poljske vlasti, kako bi izbegle da glavni gost bude ruski predsednik Putin našle formulu da žele da obeleže godišnjicu uz sadašnje saveznike iz EU i NATO, a pozvani su i šefovi država Istočnog partnerstva.

“Ne volim rasprave na temu ko je koga kada pozvao ili nije, jer to fatalno svedoči o standardima ili političkoj kulturi. Svi smo navikli da izvesna forma obavezuje, bez obzira na sporove. Pre 10 godina organizovao sam kao premijer 70. godišnjicu Drugog svetskog rata. Došli su lideri iz celog sveta, svi su imali govore. Prvi govornik je bio tadašnji predsednik Leh Kačinjski i nisam imao sa tim problem. Spor među nama je buktao ali nije mi ni palo na pamet da kršim pravila”, istakao je Tusk.

Dok je na svečanom obeležavanju 70. godišnjice od početka Drugog svetskog rata na poziv Tuska glavni govornik bio uz domaćine tada ruski premijer Vladimir Putin kao predstavnik zemlje naslednice SSSR čijih 600.000 vojnika je poginulo oslobađajući Poljsku, ove godine ta čast je trebalo da pripadne predsedniku SAD Donaldu Trampu koji je, međutim, zbog uragana na Floridi u poslednjem trenutku otkazao posetu Poljskoj.

“Ne osećam ni gorku satisfakciju zbog toga što svečanost gubi puno od svog sjaja jer nema predsednika SAD. Ali, naravno, to je bila ta tačka programa koja je izazivala veliko interesovanje javnosti”, zaključio je Tusk.