Pravni tim predsednika Donalda Trampa završio je juče iznošenje argumenata u njegovu odbranu na suđenju u Senatu, pozivom senatorima da ga oslobode optužbi.

„Izbori se održavaju za samo nekoliko meseci. Amerikanci imaju pravo da biraju svog presednika. Poništavanje prošlih izbora i mešanje u predstojeće bi nanelo ozbiljnu i dugotrajnu štetu američkom narodu i našoj velikoj zemlji. Senat ne može da dozvoli da se to dogodi. Vreme je da se ovo okonča, ovde i sada. Zbog toga pozivam Senat da odbaci ovaj predlog za opoziv“, rekao je pravni savetnik Bele kuće Pet Sipoloni.

Trampovi advokati tvrdili su i da predsednici ne mogu da budu smenjeni s položaja zbog „neodređenih“ optužbi o prestupu, preneo je Glas Amerike.

Petak je važan dan – u toku popodneva bi senatori trebalo da provedu najviše četiri sata u debatovanju i konačno odluče hoće li dozvoliti izvođenje svedoka ili ne. Republikanci u Senatu, koji su do sada odbijali da dozvole izvođenje svedoka ili iznošenje novih dokaza, su pod sve većim pritiskom demokrata i pojedinih umerenih republikanskih senatora da pozovu Boltona da svedoči.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel danas je čak izjavio da republikanci još uvek nisu osigurali potrebnu većinu da blokiraju svedoke, preneo je Gardijan.

Pojedini umereni republikanski senatori, među kojima su Mit Romni i Suzan Kolins, saopštili su da će nove informacije verovatno uticati na najmanje četvoro njihovih kolega da podrže zahtev demokrata da Bolton svedoči. Ako svedoci budu pozvani, niko ne zna dokad će proces impičmenta trajati, a vrlo je moguće da dostigne dužinu trajanja Klintonovog opoziva 1999. godine od više od mesec dana.

Ukoliko ipak odluče da blokiraju svedoke, glasanje o impičmentu biće sprovedeno odmah i proces opoziva će biti završen.

Međutim, bez obzira na to da li će biti svedoka, očekuje se da će Tramp biti oslobođen optužbi, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu, a za odluku o Trampovoj smeni potrebna je dvotrećinska većina.

Jedan od predsednikovih advokata, zamenik pravnog savetnika Bele kuće Pet Filibin rekao je senatorima da optužbe demokrata protiv Trampa ne predstavljaju osnov za opoziv. Dodao je da su osnivači Amerike osigurali da pojam opoziva bude usko definisan, sa jasno navedenim prestupima koji bi bili osnova za opoziv.

Posle iznošenja argumenata optužbe i odbrane, senatori koji imaju ulogu porotnika imaju po osam sati u sredu i četvrtak da dostave pitanja glavnom sudiji vrhovnog suda Džonu Robertsu, koji predsedava suđenjem.

Trampovi advokati su na suđenju u utorak pokušali su da marginalizuju navode iz neobjavljenje knjige bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona o Trampovoj politici prema Ukrajini, ističući da „ne mogu biti prihvaćeni“ na procesu u Senatu.

Bolton je, prema izveštaju Njujork tajmsa, u radnoj verziji svoje knjige napisao da mu je predsednik rekao da želi da zamrzne vojnu pomoću Ukrajini, od 391 milion dolara, dok Kijev ne sprovede istrage demokrata, među kojima i kandidata za predsedničku nominaciju Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Bolton, koji je položaj savetnika za nacionalnu bezbednost napustio u septembru, time je direktno osporio Trampovu verziju događaja u vezi sa Ukrajinom.

Tramp je demantovao Boltonove navode, koji su u centru optužbi protiv američkog predsednika. Demokrate optužuju Trampa da je zloupotrebio položaj tako što je pomoć Ukrajini, koju je Kongres već odobrio toj zemlji za borbu protiv proruskih separatista, iskoristio da bi izvršio pritisak na stranu silu da iznese informacije štetne po njegovog političkog rivala.

Sekretarijat za pravosuđe SAD takođe je u međuvremenu demantovao izveštaj Njujork tajmsa da su bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i sekretar za pravosuđe Vilijem Bar bili zabrinuti zbog toga što je predsednik Donald Tramp, navodno, činio lične usluge liderima Kine i Turske.

Njujork tajms je svoju priču bazirao na radnoj verziji knjige Džona Boltona koja je procurila u javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.