Tramp preko Ukrajine udara na Bajdena: Razgovori sa Zelenskim, ucene i “kontrausluge”…

0
Foto: Profimedia

Poslednjih dana Ukrajina nije najpretraživanija reč u Rusiji, već u Americi. I to baš u Vašingtonu. Naime, pojavile su se informacije da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp insistirao da Ukrajina pokrene istragu o poslovima Hantera Bajdena, inače sina Džoa Bajdena, u toj zemlji.

Demokrate ističu da je to deo Trampove strategije kako bi se u drugi plan gurnula priča o ruskom uticaju na rezultate izbora nakon kojih je on postao predsednik Amerike.

Sa druge strane, pojavljuje se sve više glasova koji govore o tome da je čitava situacija oko Bajdena i Ukrajine zapravo problem i konkretna greška demokrata.

Šta se zapravo dogodilo?

Pojedini američki mediji pišu o tome da je Tramp više od sedam puta zvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako bi na njega izvršio pritisak da se pokrene istraga o poslovanju porodice Bajden, a da je tom prilikom američki predsednik izrekao i neke pretnje, kao i “kontrausluge”.

Navodno je jedan pripadnik tajne službe takve istupe Trampa procenio kao prelaženje crvene linije i zloupotrebu položaja, ali Bela kuća tu primedbu nije prosledila Kongresu na razmatranje.

Tramp je u međuvremenu potvrdio da je s ukrajinskim predsednikom telefonski razgovarao o svom političkom protivniku u američkoj predsedničkoj trci i njegovom sinu. Tramp je međutim naglasio da se njihov telefonski razgovor uglavnom odnosio na čestitke. Korupcije i oca i sina Bajdena dotakli su se samo usput, piše CNN.

To ne negira ni Rudi Đulijani, Trampov advokat i bivši gradonačelnik Njujorka, koji priči daje potpuno drugačiji smer.

On je naveo da je Hanter Bajden bio u samom vrhu kompanije “Burisma holding”, čiji je vlasnik Nikola Zločevski, a da je na tu poziciju došao jer su Ukrajinci navodno želeli da “odobrovolje” Džoa Bajdena koji je u tom trenutku bio zadužen za pitanje Ukrajine u administraciji Baraka Obame.

Đulijani govori o “pranju tri miliona dolara” koje je Ukrajina izvršila u korist Hantera Bajdena.

Jedino što je sasvim sigurno u novom skandalu u vezi sa Trampovom administracijom jeste da je Vašington odložio slanje 250 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Da li kao ucenu za pokretanje istrage ili izbegavanje napada demokrata? Zavisi koga pitate…