“Donacija vakcina od Srbije čin bratske ljubavi, verujem da možemo pronaći rešenje za MPC…”: Zaev o odnosima s Vučićem

0

(Beta) – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da su Srbi i Makedonci uvek bili veliki prijatelji i braća i da se saradnja dve države stalno unapređuje.

“Poslednji čin bratske ljubavi koju je pokazao srpski narod, donacija više od 8.000 vakcina kada postoji nedostatak vakcina svuda u svetu i kada ih Srbija nema dovoljno, predstavlja zaista ogroman čin prijateljstva koji ja i naš narod nećemo zaboraviti”, rekao je Zaev za televiziju N1.

Upitan da li je donacijom vakcina završen period od pre tri, četiri godine kada je pretio prekid diplomatskih odnosa Beograda i Skoplja, Zaev je istakao da je “rešio problem” sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem čim je preuzeo funkciju premijera.

“Imamo odličnu saradnju. U prošlosti smo imali određenih drama koje su se dešavale pri promeni vlasti (u Skoplju) 2017. godine, jer se u našoj zemlji odvijao proces velikog prisluškivanja ljudi. Otkako sam preuzeo funkciju u vladi, sa Srbijom imamo saradnju koja se stalno unapređuje”, naveo je.

Zaev je rekao da je vlast Severne Makedonije pre nekoliko meseci donela odluku da ponovo vrati srpski jezik kao izborni od trećeg do šestog razreda osnovne škole i da je plan da se isto učini i u višim razredima.

Upitan da li pitanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve (MPC) može da utiče na odnose sa Srbijom, Zaev je rekao da je od vaseljenskog patrijarha tražio osamostaljenje MPC, ali da je to pitanje pokrenuo i uz čestitku koju je poslao novom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju.

“Verujem da možemo da nađemo rešenje. Vidimo nadu kroz dijalog SPC i MPC sa ciljem priznavanja autokefalnosti MPC. U Severnoj Makedoniji puno građana ide u sprske hramove. Spremni smo da poštujemo versko opredeljenje građana, kao i sekularni karakter Srbije i Severne Makedonije. Političari su tu da stvore uslove da vladike dođu do rešenja”, naveo je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je rekao da veruje da Balkan više nije tempirana bomba, već da je to evropska sredina u kojoj se grade mostovi prijateljstva i kroz dijalog i razgovor pronalaze rešenja.

Naveo je da ne misli da je dobra ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije, već da je zajednička budućnost svih država regiona u EU.

“Naša ideja je Evropa koja nema granica, Evropa u kojoj ljudi rade, sarađuju i međusobno komuniciraju. Ja sam uveren da su te ideje (o velikoj Albaniji) ideje pojedinaca koji su u manjini i da neće imati svoju budućnost. Ako sarađujemo regionalno, Evropa će nas mnogo više poštovati”, dodao je Zaev.

Izrazio je nadu da će i ostala pitanja koja pogađaju region biti rešena dijalogom.

“Nije lako pronaći rešenje, ja sam prošao kroz nekoliko teških procesa, doneli smo zakon o upotrebi jezika u Severnoj Makedoniji, prošao sam postizanje sporazuma sa Bugarskom, Prespanskog sporazuma sa Grčkom, promenili smo ustavno ime države i to nije lako, zaista je teško, tako da Srbija, Kosovo, BiH i druge zemlje imaju svoje izazove pred sobom, ali kroz dijalog, diplomatiju i prijateljstvo mogu da pronađu rešenja”, rekao je Zaev.

On je istakao i da vlada i narod Severne Makedonije poštuju i vole susedne narode i izražavaju veliko poštovanje prema njima i njihovom rukovodstvu.

“Sa premijerom (Albenije Edijem) Ramom, sa predsednikom i premijerkom (Srbije, Aleksandrom) Vučićem i (Anom) Brnabić gradimo odlične relacije saradnje za unapređivanje svakog mogućeg apsekta u duhu četiri evropske slobode, za saradnju Srba, Albanaca, Makedonaca na Balkanu. Iskreno se nadam da će potencijalni premijer Kosova Aljbin Kurti ući u takve razgovore jer korist od toga imaju svi”, naveo je.

Dodao je da inicijativa “mini-Šengen” donosi korist svima i izrazio uverenje da bi buduća kosovska vlada, kao i vlade Crne Gore i BiH, trebalo da joj posvete ozbiljnu pažnju, jer će region kao celina mnogo brže napredovati ka EU.

“Ako može Makedonac da se prijavi da radi u Nišu ili Novom Sadu, ili Srbin da se prijavi da radi u Strumici ili Skoplju, ako naša međusobna razmena proizvoda ubrza proces na graničnim prelazima, ako omogućimo priznavanje diploma da bi građani mogli lakše da se zapošljavaju, ako možemo da kažemo stranim investitorima da u Vranju i Nišu ili Skoplju mogu da nađu dodatne inženjere i da ih zaposle, to nosi korist za sve”, rekao je Zaev.

On je najavio da će biti pronađeno rešenje za putovanja građana Srbije kroz i u Severnu Makedoniju tokom leta.

Naveo je da istažni organi Severne Makedonije “ozbiljno sarađuju” sa kolegama iz Srbije na istrazi u slučaju “Jovanjica”.

“Sarađujemo sa srpskim vlastima i verujem da će uspešna saradnja biti dokazana i u ovom polju, za sve što je suprotno zakonu može da se računa na saradnju naših institucija”, dodao je.

Povodom odluke da Severna Makedonija pokrene pitanja legalizacije i dekriminalizacije kanabisa, Zaev je rekao da kanabis još nije legalizovan, ali da 60 kompanija proizvodi kanabis za medicinske potrebe, od čega se manji deo izvozi.

“Cilj je da imamo evropske sertifikate i da sva proizvodnja ide i u svet, svet ga sve više koristi. Imamo dokazane medicinske primere kako se leči multipla skleroza, da pomaže kod epilepsije, side, kod mnogih drugih bolesti”, rekao je.

Naveo je da SAD i Kanada od kanabisa prihoduju više od 55 milijardi dolara.

“Uveren sam da je sastavni deo makedonske ekonomije medicinski kanabis. Ako bude donet zakon koji je trenutno u Skupštini, imaćemo proizvodnju za više od 250 miliona evra godišnje, to je 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda”, dodao je Zaev u intervjuu za televiziju N1.