Dominik Kamings podneo ostavku: Najmoćniji savetnik napustio Džonsonov kabinet

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Dominik Kamings, vrlo uticajni i kontroverzni tvorac kampanje za Bregzit napustio je svoje mesto specijalnog savetnika britanskog premijera Borisa Džonsona, potvrdio je danas jedan vladin izvor. 

Kamings je trebalo da ode sa tog mesta krajem godine ali je viđen danas kako napušta Dauning strit sa kartonskom kutijom, a jedan vladin izbor je potvrdio da više neće biti zvanično zaposlen od sredine decembra. 

Njegov odlazak usledio je posle oštre borbe za uticaj u srcu vlade podstaknute tenzijama oko Bregzita i pandemije koronavirusa. 

Kamings je stvarao podele unutar konzervativne vlade od kada je Džonson postao premijer pre 16 meseci, navodi agencija AP. Njegov položaj je oslabio ranije ove godine kada je izazvao gnev javnosti što je putovao stotine kilometara u Engleskoj u jeku oštrih mera izolacije kada je oboleo od koronavirusa što je stvorilo utisak da zvaničnici ne moraju da poštuju ista pravila kao svi drugi. 

Na Kamingsa, nazvanog još i “Borisov mozak”, su se žalili viši članovi Džonsonove Konzervativne stranke, navodeći da neizabrani savetnici u kancelariji premijera zapravo vode vladu, zaobilazeči premijera i Palament.

Poslanici konzervativne stranke rekli su da je Kaminsova ostavka prilika za Džonsona da resetuje kako vlada radi.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500