“Dolazićemo na posao, ali nećemo odlučivati…”

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

U zgradi Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu održan je sastanak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije sa srpskim funkcionerima u institucijama BiH.

“Mislim da sam sastanak nije nešto posebno važan u političkom smislu”, rekao je Dodik novinarima posle sastanka.

On je dodao da su se srpski predstavnici u Istočnom Sarajevu danas okupili “da bi objasnili i prezentovali najnovije odluke i učešće u odlučivanju”.

“Odluke bilo koje vrste neće biti usvajane i donete. Predsedništvo, Predstavnički dom, Dom naroda, komisije, Savet ministara, će funkcionisati i raditi, svi predstavnici, ministri i poslanici i ja kao srpski član Predsedništva BiH ću dolaziti na sednice, ali na tome neće biti odluke”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, svi ostali nivoi odlučivanja “za sada ostaju u redovnoj aktivnosti”, aludirajući na ostale institucije, agencije i policijsko-bezbednosne agencije na nivou BiH.

Srpski član Predsedništva BiH je izrazio zadovoljstvo da se veliki broj srpskih predstavnika u organima BiH odazvao sastanku, a da neki nisu uopšte pozvani, navodeći da se radi o onima koji su “pokazali da rade na šetu RS”.

Dodik je kazao da je u toku finalizacija predloga izmena zakona o Ustavnom sudu BiH.

“U toku dana ili sutra verujemo da će biti spreman da se preda nadležnim strukturama i zatraži u proceduri da se stavi na dnevni red i to pitanje razmotri. Verujem da rešenja koja smo predložili mogu biti korisna i biti prihvatljiva i za Bošnjake”, kazao je on.

Prema ovom predlogu zakona, troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, koje imenuje Evropski sud za ljudska prava, zameniće domaće sudije.

Upitan da li je sam sa sobom u nesaglasju, jer je pre par dana izrekao “Doviđenja BiH, dobrodošao RS-exit”, a sada poziva na postizanje rešenja, Dodik je kazao da bi “Doviđenja BiH” moglo da se desi ako ne dođe do dogovora u vezi sa izbacivanjem stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Komentarišiću jučerašnji sastanak sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom, koji je ocenjen kao pretnja Dodiku ako nastavi sa političkim potezima koji dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH, on je kazao da SAD u poslednjih dvadeset godina vode “antisrpsku politiku i promovišu bošnjačke stavove, čiji je krajnji cilj unitarna BiH”.

“Ja nikome ne pretim, mi samo tražimo svoja prava i niko nam neće nametati rešenja, pa makar to bile i SAD”, istakao je Dodik.

On nije želeo da komentariše to što na sastanak nisu došli predstavnici opozicionih stranaka iz RS, navodeći da je to bio operativni sastanak, te da je bitan odnos svih prema RS.

Upitan zašto je stavio veto na odluku Predsedništva da crnogorski predsednik Milo Đukanović početkom marta poseti BiH, Dodik je kazao da je to učinio zbog odnosa crnogorskih vlasti prema SPC i srpskom narodu u Crnoj Gori.

“Moj stav je da nije vreme da Đukanović sada dođe u BiH”, istakao je on.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da građani BiH ne treba da budu zabrinuti, jer se ništa neće desiti da oni budu ugroženi.

“Sve odluke koje se tiču građana BiH su donete. Mi ne ulazimo ni u kakve igre, srpski ministri dolaze na sednice Saveta ministara BiH”, kazao je on.

Upitan da li će učestvovati u donošenju odluka u Savetu ministara, Tegeltija je rekao – “videćemo”.

Narodna skupština RS je pre dva dana donela zaključke prema kojima do donošenja Zakona u Ustavnom sudu srpski predstavnici u organima BiH neće učestvovati u donošenju odluka.

(Beta)