U Arhivi CIA pronašli smo dokument od 21. jula 1989. godine, tri nedelje posle Gazimestana, koji otkriva poziciju SAD u tom trenutku. Iz ove perspektive, gotovo je zapanjujuće kako su predviđanja analitičara američke tajne službe, i to u godinama kada ta zemlja postaje svetski lider kao pobednik Hladnog rata, promašili ishod jugoslovenske krize. Istovremeno ovaj dokument potvrđuje da su u to vreme SAD kao svoj direktni interes videle očuvanje Jugoslavije.

U izveštaju se navodi da će se Jugoslavija u narednih nekoliko godina suočiti da nestabilnostima koje će oslabiti koheziju lidera i efikasnost upravljanja zemljom, oslabiti poverenje zapadnih kreditora i dovesti do povećanog narušavanja ljudskih prava.

Najveća pretnja je, navodi se, rast etničkih i političkih sukoba, dobrim delom izazvanih naporima Slobodana Miloševića da obnovi srpsku hegemoniju u zemlji i da sebe izgradi u neprikosnovenog lidera. Druga pretnja je ekonomija koja je u padu, a treća su izolacionističke i secesionističke tendencije u Sloveniji, koje su podgrevane Miloševićevom agresivnom taktikom.

Analitičari CIA su međutim bili uvereni da će Jugoslavija da opstane. A kao jedan od faktora koji je stvari usmeravao u tom pravcu viđena je armija koja je spremna da zavede red, kao i sposobnost jugoslovenskih naroda da izbegnu masovno nasilje!?

U ovom izveštaju navedeno je i da su najveće šanse da Jugoslavija nastavi putem liberalizacije, ali su detaljno navedena i četiri alternativna scenarija za Jugoslavija. Najmanje verovatni scenario se obistinio…

Opširnije o ovom izveštaju CIA čitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 27. juna, uz veliko istraživanje o 30 godina od mitinga na Gazimestanu – danu koji je odredio sudbinu Srbije i Jugoslavije

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

Komentar(1)

  1. KAKAV SLOBO TAKAV I KATASTROFA
    27. juna 2019. 09:57

    I Milošević je došao i održavao se na vlasti obećavajući da će navodno okončati međuetničke sukobe na Kosovu i Metohiji, kao što to danas čini Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.