“Doktorka koja je preminula se nije zarazila od kolega i pacijenata, kontakt je bio iz Lugana”

0
Foto: Profimedia

Direktor KC Niš dr Zoran Radovanović je rekao da je borba za preminulu koleginicu trajala od 14. marta, da se ona nije zarazila u kontaktu sa kolegama i pacijentima, i da je u pitanju eksterni kontakt, iz Lugana. Svi naši lekari i sestre koji su pozitivni su na kućnom lečenju, rekao je i dodao da ih je 11.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je ranije danas da je u utorak popodne preminula žena u Nišu stara 60 godina koja je bila zaražena koronavirusom. Mediji javljaju da se radi o ginekološkinji niškog Doma zdravlja.

“Hteo bih u ime radnika KC Niš i u lično ime da izrazim saučešće porodici koleginice koja je preminula. Mi smo od 14.3. do juče, vodili smo bitku prvo na Infektivnoj klinici, pa na odeljenju hirurgije, na intenzovoj nezi, nismo uspeli da dobijemo bitku. Ponavljam – nije se koleginica zarazila u kontaktu sa drugim kolegama ili u kontaktu sa pacijentima, kontakt je bio eksterni, iz Lugana”, naveo je Radovanović. prenosi N1.

KC Niš je u potpunosti spreman za prihvat svih pacijenata, naveo je. Mi smo napravili kompletnu procenu, Infektivna klinika je prvo mesto gde ćemo se sučeljavati sa pacijentima, zatim Pulmologija gde su lakši pacijenti i na kraju Hirurgija, gde je kompletno preseljena naša Intenzivna nega, rekao je Radovanović.

“Bilo je komentara ovih dana da li dajemo podatke ili ne, ono što je bitno za sve nas – nama je šestoro ljudi danas sa Infektivne otpušteno kući, na kućnu izolaciju, ako bi na svaka pola sata javljali – bio je tu, otišao, vratio se – unosili bi zabunu. Ovako je bolje u nekom vremenu, u 15 sati, da damo informacije”, rekao je Radovanović, podsećajući da je KC Niš regionalni centar, podvlačeći da su u potpunosti spremni.

Svi naši lekari i sestre koji su pozitivni su na kućnom lečenju, rekao je Radovanović i dodao da ih je 11.

Dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziologiju KC Niš, rekao je da preminula koleginica nije radila u KC Niš, i da nijedan zdravstveni radnik tog kliničkog centra nije zaražen.

Što se tiče prvog smrtnog ishoda u našoj bolnici (koleginice), ona je neko vreme bila na kućnom lečenju, tek se naknadno lečila na Infektivnoj klinici pod dijagnozom nejasnog febrilnog stanja i tek nakon potvrde iz Lugana da je osoba s kojom je bila u kontaktu zaražena, išlo se u pravcu izolacije na Infektivnoj klinici, preneo je Janković. Njen tok se pogoršavao, 21. marta je intubirana i stavljena na mehaničku ventilaciju, dodao je. Nakon 14-dnevne borbe smo izgubili bitku, imala je neka druga oboljenja, koja su je pratila duži niz godina, naveo je.

Janković je rekao da su u Nišu pacijenti uglavnom srednje i malo starije životne dobi, da još nema starih pacijenata, što je dobro jer bi njihov klinički tok bio agresivniji. Trenutni pacijenti uglavnom imaju hronične i pridružene bolesti, dodao je. Apelovao je da se smanje kontakti.

Oslobodili smo čitave zgrade, Klinika za plućne bolesti u Nišu prima umereno teške slučajeve, a kad se zahteva mehanička ventilacija prelaze na jedinicu Intenzivne nege, dodao je.

Beta saznaje da su gotovo svi lekari sa Internog odeljenja Opšte bolnice u Leskovcu u kućnoj izolaciji od utorka uveče, zbog sumnje da je njihov kolega zaražen koronavirusom, a Janković, na pitanje novinara o tome, rekao je da o svemu zna preko medija.