Doktorka koja je otkrila omikron varijantu virusa: “Simptomi su neobični, ali blagi”

0
Foto EPA-EFE/TELENEWS

Osobe u Južnoj Africi koje su se zarazile sojem koronavirusa nazvanim omikron nisu se ozbiljno razbolele, kažu iz lekarskog udruženja te zemlje (SAMA).

Do sada otkriveni slučajevi u Južnoj Africi nisu ozbiljni, rekla je za BBC Anđelik Kutsi, koja predsedava Južnoafričkim lekarskim udruženjem.

Doktorka koja je otkrila varijantu koronavirusa, kako prenosi Gardijan, kaže da Velika Britanija „nepotrebno paniči“ i da su simptomi „izuzetno blagi“ .

Dr Anđelik Kutzi, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja, rekla je da se prvi put susrela sa varijantom kod muškarca u ranim 30-im koji je imao umor i blagu glavobolju, ali nijednog od uobičajenih simptoma koronavirusa. „Ono što klinički vidimo u Južnoj Africi, i zapamtite da sam u epicentru – tamo radim – izuzetno je blago. Za nas su to blagi slučajevi”, prenosi Gardijan.

Međutim, istraživanje ovog soja još je u ranoj fazi, rekla je za BBC, dodajući da je u zemlji samo 24 odsto ljudi potpuno vakcinisano.

„Pacijenti se uglavnom žale na bolove u telu i umor, ekstremni umor i to vidimo kod mlađe generacije, a ne kod starijih osoba“, rekla je.

To nisu bili pacijenti koji su primljeni direktno u bolnicu, rekla je Kutsi.

Međutim, u komentarima za druge medije, ona je izrazila zabrinutost zbog uticaja koji bi soj mogao da imati na starije osobe s osnovnim bolestima kao što su srčane bolesti ili dijabetes.

Simptomi novog soja su neobični, ali blagi, rekla je, dodajući da je prvi put upozorena na mogućnost novog soja kada su pacijenti s neobičnim simptomima za kovid-19 početkom novembra došli u njenu ordinaciju u Pretoriji žaleći se na jak umor.

Kutsi je navodno bila prva južnoafrička  doktorka koja je 18. novembra upozorila vlasti na pacijente s novim sojem.

Omikron je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala kao „zabrinjavajući soj“.

Mnoge vlade širom sveta obustavile su putničke letove iz nekih južnoafričkih zemalja, uključujući Bocvanu, Lesoto, Mozambik, Namibiju, Zimbabve, Južnu Afriku i Svazi.