Doktor Kon: Ovako još šest nedelja. Pesimisti misle da ima 10 puta više slučajeva, a optimisti, kao ja, da je pet puta više…

0
screenshot N1

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je Srbija završila drugu nedelju borbe sa koronavirusom sa 103 potvrđena slučaja, što nije loše i bilo bi idealno kad bi se tako nastavilo, a smatra da u sadašnjem režimu treba živeti još šest nedelja.

Kon je u specijalnoj emisiji RTS “Oko” rekao da je 12. dana počeo porast broja obolelih, ali da će se sačekati kraj treće nedelje da bi se video trend i da li mere koje se sprovode daju rezultat u cirkulisanju virusa.

Neće kriza proći za sedam dana, mi treba da izguramo epidemiju, ali je cilj da je razvlačimo i videćemo da li mere daju rezultate. Ako daju, onda ih treba nastaviti, rekao je Kon i naglasio da u sadašnjem režimu treba živeti još šest nedelja, preneo je N1.

Ovo što je primenjeno je zaista neophodno, rekao je Kon i dodao da su mere donete na vreme, a neke i ranije nego što je bilo nepohodno, poput zatvaranja škola. Ako imamo 103 potvrđena slučaja, pesimisti misle da ih ima 10 puta više, a optimisti, kao ja, pet puta više, rekao je on.

Epidemiolozi se povlače sada u druge redove, jer je virus otkriven, a sada treba da radi primarna zaštita, koja mora da se reorganizuje i da budu u kontaktu sa svojim pacijentima, rekao je Kon.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se vlast od početka bori sa virusom i lažnim vestima, poput one da je u Srbiji nestašica goriva.

Situacija je normalna i stabilna, rekao je Ljajić i naglasio da će sve trgovine, apoteke, pijace i tržni centri raditi, ali sa ograničenim radnim vremenom.

Dali smo preporuku, a Vlada će usvojiti odluku da radnje mogu najranije da počnu sa radom u sedam ujutru, a najkasnije da zatvaraju u 18 sati, rekao je Ljajić i rekao da restorani i kafići za sada rade do 18 sati.

Ako bude zabrane rada restorana, razmišljamo o opciji dostave hrane, kazao je Ljajić.

On je ponovio reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će do utorka stići oko deset miliona maski, uz obaveštenje da je Vlada Srbije ograničila maržu za prodaju dezinfekciona sredstava.