Od početka pandemije koronavirusa se menjaju načini na koje se posmatra mogućnost zaražavanja. U početku smo o tome znali premalo…

Mislili smo da je dovoljno samo da se ne ode na neku od takozvanih mokrih pijaca, odakle je sve i počelo, i da u tom slučaju ne postoji mogućnost inficiranja virusom.

Potom smo o virusu i načinima kako da se zaštitmo saznali više. Recimo, da je potrebno samo da se održi fizička distanca. Međutim, ubrzo i da nije dovoljna samo udaljenost od druge osobe kako bismo sprečili da se zarazimo kovidom. Bilo je više oprečnih izjava, što dodatno zbunjuje građane.

Zbog toga je doktor Entoni Fauči, šef američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) želeo da otkloni sve dileme oko načina zaražavanja koronavirusom.

On je istakao da je prva stvar koju je važno naglasiti da se više od 50 odsto slučajeva zarazi od strane asimptomatskih slučajeva. Upravo zato što nemaju nijedan simptom, takvi slučajevi se ponašaju uobičajeno, ne odlaze u samoizolaciju i lako prenose virus drugim osobama, prenosi Majkrosoft njuz.

Takođe, kako je rekao dr Fauči, koronavirus se prenosi kapljično, što ne znači da se virus u tom slučaju prenosi samo ukoliko neka osoba kašlje ili kiše. Dovoljno je i da dve osobe pričaju kako bi se čestice virusa prenosile vazduhom.

Ujedno, kapljične čestice se zadržavaju u vazduhu u vidu aerosoli. Stoga, ni razdaljina od dva metra nije dovoljno bezbedna kada dve osobe razgovaraju, jer se kapljice zadržavaju u vazduhu, neće pasti na tlo i moguće je da će posle nekog vremena neko udahnuti kapljice i tako ih uneti u organizam.

Iako postoji nekoliko studija, još uvek nije tačno otkriveno koliko dugo kapljice virusa mogu da se zadrže u vazduhu.

Dr Fauči je naglasio i da još uvek nije otkrivena tačna procedura i pravi način na koji bi čovek mogao da otkrije koronavirus u sebi ukoliko ne razvije simptome.

Upravo zato je upozorio da upravo ova činjenica predstavlja najveći izazov u borbi protiv kovid-19.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.