“Đoko, ljubi te brat! Vijate tog Golubića po cel svet a on mal mal pa ulegne u Leskovac…”: Kako se skrivao Mustafa Golubić – Poklon knjiga uz Nedeljnik

0

PODNESAK DETEKTIVA ANTIKOMUNISTIČKE BRIGADE UPRAVE GRADA BEOGRADA, ĐORĐA KOSMAJCA NAČELNIKU UPRAVE BOŠKU BEĆAREVIĆU, 17. JUL 1933. GODINE, DELOVODNI BR. 134/33, HITNO. STROGO POV.:

Nevičan sam peru ali nastojaću da budem precizan: 

Mustafa Golubić, malo-malo pa boravi u Srbiji!

O tome dobijam iscrpne dojave kao što je ona iz 1928. godine a na koju niko ne svrte pozornost. Podsećam vas da je u njojzi stajalo:

Vi neste normalni, Đoko, ljubi te brat! Vijate tog Golubića po cel svet a on mal mal pa ulegne u Leskovac. Ete, tu otoič, došo je i produciro nam se kai Milorad Nikolić, fabrikant obuće i veletrgovac ss svinjske čekinje! Iz jeroplana bi se viđavalo da je belosvecki monden i donžuan, onak ubav, cmomanjas, s dvoredno odelo i ss škrip cipelke. Dođuvao je u mehanu ss luksuzne ždrocle a pozetko i sam, da šljoka i sevdališe s čarširlije i ćirimidžije stignav iz Bunibrod i Donje Konjuvce.

* Iz knjige Dejana Stojiljkovića “Mustafa Golubić: LJUBAVNIK, OBUĆAR, RATNIK, ŠPIJUN” koja se na poklon dobija uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

* Autor ovog citata je Milan Janković. Citat je preuzet iz Jankovićevog romana “Dosije Golubić” (izdanje IK “Zalihica” Sarajevo, 2013.g.)

Ovo je prva od pet knjiga iz poklon edicije “Senke nad Balkanom” koje će čitaoci Nedeljnika dobijati u narednim nedeljama

ČITAJTE NOVOGODIŠNJI DVOBROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 26. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET.

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. januara