“Dokaz da reforma obrazovanja ne donosi rezultate”: Kolinda Grabar-Kitarović o lošim rezultatima PISA testiranja u Hrvatskoj

0
Foto: Profimedia

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila žaljenje što su učenici u Hrvatskoj po rezultatu PISA testa 2018. ispod proseka zemalja OECD-a.

Grabar Kitarović je tokom posete Univerzitetu u Varaždinu rekla da je to dokaz da reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da se mora “žustrije krenuti”, preneo je N1.

“Rezultati tih testova pokazuju da naš obrazovni sistem umesto da ide napred, na žalost ide unatrag”, rekla je predsednica Hrvatske.

Da bi se Hrvatska razvijala kao moderno društvo znanja i napretka, Grabar-Kitarović smatra da se mora mnogo više pažnje posvetiti razvoju prosvetne oblasti za zanimanja budućnosti – STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Nauka, Tehnologija, Inženjerstvo, Matematika). 

“Moramo osavremeniti obrazovne programe, rasteretiti učenika suvišnih informacija i podupirati njihovu matematičku, naučnu, a iznad svega čitalačku pismenost po kojoj smo takođe ispod proseka članica OECD-a gde se sprovode PISA istraživanja”, rekla je Grabar-Kitarović.