Ako su Melinda i Bil Gejts, koji su poslednjih godinu i više svu svoju energiju i dobar deo novca usmerili na potencijalnu vakcinu i borbu protiv koronavirusa saopštili da se razvode, da li je to u stvari dobra vest i znači da pandemija ide ka kraju i da je njihova misija uspela? Jer u suprotnom, sada je baš loš tajming, pogotovo jer još mnogo toga treba da se uradi za siromašne zemlje koje vape za vakcinama i gledaju u Kovaks program čiji je jedan od inicijatora Gejts.

Zašto bi dvojac Gejts svojim razvodom makar i malo – čak i kroz loš publicitet, pa i još poneku teoriju zavere – rizikovao najvažniju stvar kao što je vakcinacija i kraj pandemije? Da li kraj njihovog braka znači i skori kraj pandemije?

To je samo jedno od pitanja, među brojnim analizama – pošto je odjeknula vest o razvodu dvoje najbogatijih ljudi na svetu – koje se kreću od ozbiljnih pitanja šta će biti sa fondacijom i da li će ovaj „bračni potres“ ugroziti filantropiju, za koju su uradili možda najviše u istoriji na globalnom nivou, pa do nekima dražeg iznošenja „prljavog veša“ – kako će podeliti novac, da li razvod ima veze sa osuđenim pedofilom Džefrijem Epstajnom, koji je izvršio samoubistvo, ili sa „Kineskinjom koja je rasturila brak“?

Iako je sada njihov razvod u fokusu i sva ta neprijatna pitanja oko podela, nije brak to što je Gejtsovima bilo najvažnije da sačuvaju, već njihova zaostavština kroz rad fondacije, a tu se putevi već neko vreme razdvajaju. Dovoljno je pratiti šta je svako od njih radio poslednjih godina, a radili su dosta svako za svoju stvar. A i deca su im porasla. Najmlađe je napunilo 18 godina i prema nekima, upravo to su čekali.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 13. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.