Dok mu Evropska unija zamera zbog “provokacija” Erdogan sklopio vojni savez

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Turska i Ukrajina potpisale su danas u Istanbulu sporazum o vojnoj saradnji, produbljujući odbrambeno partnerstvo kako bi smanjili dominaciju Rusije u crnomorskom regionu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i turski Redžep Tajip Erdogan prisustvovali su potpisivanje sporazuma o “dobrim namerama” koji se odnosi na odbrambenu industriju i “okvirni vojni sporazum”, saopštili su zvaničnici ne navodeći više detalja.

“Turska vidi Ukrajinu kao ključnu zemlju za uspostavljanje stabilnosti, bezbednosti, mira i prosperiteta u regionu”, rekao je Erdogan posle ceremonije potpisivanja sporazuma dve crnomorske države koje su poslednjih godina ojačale vojnu saradnju.

Zelenski je rekao da sporazumi otvaraju put “novim mogućnostima”.

“Saradnja u odbrambenoj industriji važna je za razvoj našeg strateškog partnerstva i srećan sam što je danas jačamo”, rekao je ukrajinski predsednik.

Prošle godine je Ukrajina je od Turske kupila vojne dronove koji mogu da se koristiti u izviđačkim i borbenim misijama. 

Potpisivanje sporazuma dolazi u trenutku kada sukobi na Kavkazu oko Nagorno-Karabaha opterećuju odnose Turske sa Rusijom.

Turska je podržala Azerbejdžan u sporu, dok Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji i bezbednosni sporazum koji zahteva da Moskva interveniše ukoliko napadnu njenog saveznika.

Rusija nastoji da održi dobre odnose sa Azerbejdžanom i izbegne narušavanje odnosa sa Turskom.

Iako su Ankara i Moskva razvile jake ekonomske odnose i imaju zajedničke interese u Siriji i Libiji, često su pod tenzijama kao geopolitički rivali.

Erdogan je ponovio da Turska neće da prizna rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim.

“Turska nije priznala ilegalnu aneksiju Krima i nikada to neće”, rekao je Erdogan.

Zelenski je Erdoganu uručio medalju za podršku ukrajinskom “teritorijalnom integritetu”.