Dok je Eskobar u Banjaluci, Dodik bio u gostima Erdoganu u Ankari

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Ankari sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Sarajevski mediji objavili su da će tema razgovora biti aktuelna situacija u BiH i privredna saradnja i infrastrukturni projekti.

Dodik je uoči puta u Tursku izjavio da će Erdoganu preneti “pravu sliku situacije u BiH” jer je, prema njegovom mišljenju, do sada dobijao jednostrane informacije.

On od ranije pokušava inicirati sastanak predsednika Turske, Srbije i Hrvatske sa liderima tri vladajuće stranke u BiH – SNSD, čiji je Dodik predsednik, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ BIH Dragana Čovića.

Dodik je kazao da je Erdogan “čovek koji nije spreman da učini u BiH bilo šta što bi bilo štetno za Srbe i Hrvate”.

Turski predsednik juče je izrazio spremnost za razgovore sa svima u BiH.

“Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore posle tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rešavanje problema”, kazao je Erdogan.

Dodao je da će Turska “od sada snažnije i drugačije nastaviti da stoji uz bosansku braću”.

“Uložili smo i činimo sve napore da mir posle rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta”, kazao je Erdogan.

Još je rekao da su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati imali korist od ulaganja turskih kompanija u BiH.