“Dogovoreno je bilo jedno, a onda su oni promenili svoje želje. Uvek krive Srbija i Hrvatska…”: Vučić posle samita u Sloveniji kaže da je bilo reči o promeni granica

0
Foto (BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao u Brdu da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrdjene u Ujedinjenim nacijama.

“Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemenjanja granica priznatih od Ujedinjenih nacija. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN “, rekao je on nakon samita Procesa Brdo-Brioni.

Dodao je da je bilo reči i o evrointegraciji regiona.

“Postignut je konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namere želje i pretenzije drugih na zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju”, rekao je i dodao da je bilo pitanja i oko kojih lideri nisu bili saglasni.

“Što se tiče granica, nismo mogli da se dogovorimo, ali postoje neke stvari kako bi trebalo da se “brišu” granice unutar regiona zbog slobodnijeg protoka roba, ljudi i usluga”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Blic.

On je tako odgovorio na pitanje o zaključcima Samita Brdo-Brioni, koji se danas održava u Sloveniji.

Kako je naveo, dobre su stvari u pitanju, oko kojih se većina prisutnih saglasila.

“Svi su se saglasili, osim predstavnika Prištine, rekao je Vučić.

Na pitanje kako je protekao sastanak, i da li je na njemu bilo burno, Vučić kaže da je on uživao.

On je odgovorio da je neslaganja bilo sa Šefikom Džaferovićem, koji je zamerio to što nismo potpisali deo oko promene granica.

“Dogovoreno je bilo jedno, a onda su oni promenili svoje želje. Neka pita Ivanića,Čovića, Bevandu…”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, Džaferoviću su uvek jednako krive i Srbija i Hrvatska, “i ja sam mu na neke od tih stavki odgovorio”.

Predsednik Srbije je rekao i da je kratko porazgovarao i sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem.

Osvrnuvši se na pristupanje Evropskoj uniji, on je naveo da je Crna Gora za to da se u nju ulazi po “principu regate”, odnosno po zaslugama.

Upitan za nastavak dijaloga sa Prištinom, Vučić je rekao da bi trebalo da se on nastavi.

“Ovo je danas bilo interesantno, ali neko mora da razume da mora da postoji volja da se postigne kompromis, da se razgovara a ne naređuje, jer naredbe odavno ne prolaze”, istakao je Vučić.

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, održan je danas na Brdu kod Kranja.