“Dogovorena ekspertska vlada, u narednim danima ću predložiti kandidate”

0
Foto: Profimedia

Dogovor o sastavljanju nove crnogorske Vlade danas deluje bliže nego prethodnih dana, bar na osnovu prvih reakcija posle sastanka lidera stranaka i lista koje će formirati vlast.

“Na današnjem sastanku lidera pobedničkih koalicija potvrđen je naš raniji dogovor o izboru ekspertske vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobedile na parlamentarnim izborima”, saopštio je mandatar za sastav crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić.

“Narednih dana upoznaću stranke sa mojim predlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi”, napisao je on na Tviteru.

Dritan Abazović, lider pokreta URA, ranije je saopštio da je mandataru dato poverenje i da veruju da će on “izabrati najbolje ljude.”

“Na nama je da u parlamentu kontrolišemo tu vladu, unapređujemo je, dajemo sugestije i predloge. Mislim da je to koncept koji je nov, ali nadam se vrlo koristan”.

“Najvažnije je da smo se vratili na principe. Ja sam svima zahvalan koji se drže principa i date reči. Ako smo rekli da je on mandatar – on je mandatar. Ako smo rekli ekspertska vlada – ekspertska vlada. Mislim da je to najvažnija poruka i da imamo saglasnost”, poručio je lider URA.

“Na današnjem sastanku potvrđen je naš raniji dogovor o izboru nove Vlade, koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 2020. godine. Mandatar će narednih dana upoznati stranke sa vlastitim predlogom o kojem će se izjasniti stranke”, navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Krivokapić i učesnici današnjeg sastanka – lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Demosa Miodrag Lekić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, prenele su Vijesti.

Prethodnih dana je bilo oštrih reči između mandatara i lidera Demokratskog fronta, predvođenih Andrijom Mandićem, jednim od političkih lidera kojima je Krivokapić poručio da ih ne vidi u novoj vlasti, o čemu je, između ostalog, govorio za aktuelni Nedeljnik. Krivokapić je tada poručio da on ne zastupa interes nijedne stranke niti jednog političara, a da mi sa liderima DF ta vlada imala manji kredibilitet.

Mandić je oštro regaovao na Krivokapićev intervju Nedeljniku, čak je i rekao “da očekuje ocenu crkve o intervjuu Krivokapića u Nedeljniku”.

“Da li je ovakav neprijateljski nastup u Nedeljniku moralan i ljudski, neka ocijene ljudi iz Crkve koji su nam ga preporučili, ali znam da politički to, svakako, neće proći”, naveo je lider Nove.

Videće se kakva će biti reakcija lidera DF na predlog mandatara o sastavu Vlade.