Dogovor sa SPC u Crnoj Gori: Obustavljaju se litije zbog koronavirusa

0
Profimedia / ilustracija

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore doktor Boban Mugoša dogovorio se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se obustavi održavanje litija.

Mugoša je rekao da je trenutni zadatak da se obuzda širenje virusa u opštinama u danima kada Crna Gora želi da otvori svoje granice. Rekao je da mora da se vodi računa o zdravlju, i kada je u pitanju virus, ali i o zdravlju ekonomije.

“Ekonomija se može pokrenuti samo u otvorenoj zemlji i moramo prihvatiti da se granice otvaraju”, naveo je direktor Instituta.

U Crnoj Gori raste broj obolelih od koronavirusa. Danas ih je ukupno registrovano 25 tako da je aktivno 115 slučajeva od kojih 45 u Rožajama. Zbog toga su uvedene nove mere.

Zabranjeni su politički skupovi na otvorenim javnim mestima, prisustvo gledalaca na sportskim događajima, verski skupovi na otvorenim javnim mestima osim na površinama pripadajućih verskih objekata i sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice.

U Rožajama i Bijelom Polju su uvedene još strože mere – zabrana svih okupljanja, zabrana rada vaspitno obrazovnih ustanova, prevoz u putničkom automobilu sa više od dve osobe, a na javnom mestu ne mogu biti više od dve osobe.

Mugoša je rekao da uprkos svim upozorenjima, preovladalo je verovanje da će virus zaobići Crnu Goru.

“Usled opuštanja došlo je do nečega čemu se nismo nadali, a to je da jedan broj ljudi, čini mi se, olako i neodgovorno otišao u područja gdje je velika koncentracija ljudi gde je bilo očigledno da će doći do inficiranja”, istakao je Mugoša.

Kako je saopšteno, hospitalizovano je 18 pacijenata. Jedan je zavistan od respiratora.

(Beta)