Američki predsednik Donald Tramp otkazao je mirovne pregovore sa talibanima koji bi trebalo da okončaju osamnaestogodišnje sukobe u Avganistanu.

Tramp je prvo, piše Njujork tajms, održao sastanak sa svojim vrhovnim savetnicima oko jednog od krucijalnih pitanja sa kojima se suočila njegova administracija – mirovni plan sa talibanima posle 18 godina krvavog rata u Avganistanu.

Pompeo je prethodno dogovorio da Tramp može da povuče vojne trupe, a da talibani neće pružati sklonište teroristima. Bolton je, međutim, preko video uključenja iz Varšave gde je otišao u posetu, podsetio Trampa da je obećao u predizbornoj kampanji da će povući vojsku, ali da usput ne legne u krevet sa ubicama okupanim krvlju Amerikanaca. Na sastanku je rešeno da se pregovori finalizuju u Vašingtonu.

Tramp je u narednim danima otišao korak dalje: ne samo da je planirao da talibane i avganistanskog predsednika dovede u Vašington, već je hteo da vođe ove militantne organizacije smesti u Kemp Dejvid u kojem odsedaju državni funkcioneri, predsednici, premijeri i kraljevi, i to sve samo tri dana pred obeležavanje godišnjice napada 11. septembra koji je doveo do rata u Avganistanu.

Talibani su čak, prema pisanju Njujork tajmsa, reagovali pozitivno kada im je posrednik saopštio Trampovu zamisao, ali pod uslovom da se sastanak održi nakon što sporazum bude potvrđen.

Ipak, sve je otkazano, a Tramp je svejedno otkrio tajne mahinacije na Tviteru.

Trampu bi okončanje rata u Avganistanu nesporno pomoglo da sledeće godine ponovo odnese pobedu na predsedničkim izborima, a pregovori sa talibanima traju već godinu dana.

Sporazum bi podrazumevao povlačenje 14.000 američkih trupa u roku od 16 meseci, a da 5.000 njih napusti Avganistan u prvih 135 dana. Talibani bi zauzvrat ponudili garancije da se 11. septembar neće ponoviti; makar ne od avganistanske ruke.

Trampa je Bolton savetovao da se talibanima ne može verovati, a talibanske vođe koje su odbijale da uopšte pregovaraju sa avganistanskom vladom dok ne bude potvršen sporazum sa SAD, navode da su ih Amerikanci prevarili navodeći ih na političko samoubistvo.

Sporna tačka u pregovorima bio je zahtev da se oslobodi hiljade talibana u avganistanskim zatvorima, a avganistanski zvaničnici kasnije su saopštili da su im Amerikanci uključeni u pregovore potvrdili da će zatvorenici biti pušteni. Avganistanska vlada, sa druge strane postavila je uslov: pristaće na oslobađanje ako talibani zauzvrat obustave vatru.

Poslednja faza pregovora održana je u trenutku intenziviranja nasilja i krvoprolića; iako su Amerikanci jasno stavili do znanja talibanima da neće odgovoriti na napade i da im je prioritet sporazum, te da ne žele da bojkotuju pregovore, američka vojska je ipak sa bojnog polja vršila pritisak.

Iako je u nekom trenutku zaista delovalo da će sporazum biti postignut, Trampu je neko rekao da je došlo do napada bombaša samoubice u kojem je život izgubio jedan američki vojnik i još 11 drugih osoba. Tramp se u tom trenutku usaglasio sa svojim savetnicima, naročito Boltonom; nije mogao da gosti vođe talibana u Kemp Dejvidu svega nekoliko dana pošto su ubili američkog vojnika, iako talibani još nisu zvanično ni pristali da dođu.

„Dogovor otpada, ne možemo da uradimo ovo“, rekao je Tramp svojim savetnicima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.