Za novu predsednicu Evropske komisije predložena je Nemica Ursula fon der Lajen, za predsednika Evropskog saveta Belgijanac Šarl Mišel, za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Žozep Borel, objavio je aktuelni predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Predloženu predsednicu Evropske komisije treba još da potvrdi Evropski parlament, koji će o tome glasati na sledećoj plenarnoj sednici od 15. do 18. jula. Ako u parlamentu ne bi prošao predlog Evropskog saveta, mogao bi da padne u vodu celi paket.

Predsednik Evropskog saveta je izabran i Šarl Mišel će preuzeti dužnost 1. decembra, a Kristin Lagard bi trebalo da preuzme dužnost u novembru.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je „apsolutno siguran“ da će novo rukovodstvo Evropske unije (EU) imati isti stav o Bregzitu i da će odbiti ponovne pregovore o sporazumu.

„Apsolutno sam siguran da će novi rukovodioci naših institucija biti dosledni kao što smo i mi bili o sporazumu o povlačenju Velike Britanije iz EU“, rekao je Tusk.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.