Na inicijativu predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića danas je održan sastanak predstavnika opozicije.

Tadić kaže da je jedan od zaključaka dogovor o uspostavljanju sistema u kom se opozicija ne bi međusobno napadala kada protiv sebe ima protivnika koji je više nego opasan, prenosi N1.

Predstavnici opozicije takođe su razgovarali i o tome da li na narednim izborima treba nastupati u jednoj ili više kolona.

Priča o ujedinjenju opozicije stara je koliko i vladavina naprednjaka. Da li bi Boris Tadić mogao da uspe tamo gde drugi nisu? Bivši predsednik Srbije pozvao je opoziciju da razgovaraju o pravljenju strategije za naredne izbora. Jedan od Tadićevih predloga je i da opozicija treba da nastupi u više kolona.

„Čitava suština jeste u tome da se napravi model u kome nema međusobnih napadanja, u kome su naše pretenzija za birače tako postavljene da nismo sukobljeni nego da sarađujemo jedni sa drugima i da te glasove sabiramo da u konačnici imamo jedan glas više, makar jedan glas više od Vučićevog koalicionog sistema“, rekao je Tadić.

Udruženu opoziciju, odnosno nekadašnji Savez za Srbiju, predstavljali su Janko Veslinović i bivši narodni poslanik Đorđe Vukadinović, koji kaže da je bez obzira na razlike, kojih su svi svesni, važno ujedniniti se u borbi za izborne uslove.

„U tome moramo biti jedinstveni bez ikakovog flerta ili kompromisa i namigivanje prema vlašću. A to kako će sve složiti tehnički, to će zavise od mnogo stvari… od istraživanja javnog mnjenja, od trenutne političke situacije od šansi da pojedni pređu cenzus, kako će se to na kraju složiti, da li će na kraju biti jedna kolona, za koju se ja zalažem, i mislim moje kolege iz udružene opozicije“, rekao je Vukadinović.

U Inicijativi Ne davimo Beograd kažu da se uvek odazovu pozivima na razgovor i dodaju da su oni i ranije govorili da je više kolona bolje rešenje.

„Moramo ponuditi više kolona, moramo ljudima ponuditi izbor, moramo izvući što veći broj ljudi na glasanje, jer je ovo jako bitan trenutak ukoliko planiramo da živimo u gradovima u kojim se dostojanstavno živi“, rekao je Radomir Lazović.

Pozivu se nije odazvao pokret Dveri, veruju da forma sastanka nije bila odgovarajuća, a za njih nije prihvatljivi ni onaj koji poziv šalje – Boris Tadić.

„Prosto neko ko je bio vodeća licnost bivšeg rezima nije zgodan za moderatora i predvodnika opozicije“, smatra lider Dveri Boško Obradović.

Tadić odbacuju primedbe da želi sa se stavi na čelo opozicije.

„Niti sam koordinator, niti samo moderator, niti lider opozicije, niti mi je to pretenzija, samo sam pozvao sve ove ljude da u tehničkom smislu, da svi kažu svoju reč“, uverava Tadić.

Sastanku su se odazvali i predstavnici Nove stranke, predsednik Demokratske stranke Srbije, Pokreta Slobodnih građana, Dosta je bilo, odbornička grupe Srce grada.

Pokret „Jedan od pet miliona“ saopštio je da njihovi predstavnici nisu mogli da prisustvuju sastanku opozicije jer nisu, kako im je rečeno, „na spisku“.

Naredni sastanak dogovorne je za iduću nedelju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.