Dogodine u Čikagu: Tajna slomljenog nosa Karla Maldena, ili čudna veza Srba, košarke i onih “iz Čikaga moji, znaš ti dobro koji”

0

Karl Malden je krajem sedamdesetih dobio ponudu za jednu ulogu koju nije mogao da odbije. Bilo je to posle čuvene serije “Ulice San Franciska” (stigao je makar na filmu tamo kuda je njegov otac krenuo), reč je bila o seriji NBC-a “Skag”. Priča o radniku u čeličani, srpskom imigrantu koji se bori da očuva porodične vrednosti u Novom svetu. To je bio njegov život. Jedan od producenata je bio Bred Dekster, poznat kao jedan od “Sedmorice veličanstvenih”, poznati glumac i “filmski radnik” koji je doterao scenario da bude po meri srpske porodice. Bred je, inače, rođen kao Boris Sošo.

“Nikada nisam bio više uzbuđen zbog neke uloge, uključujući filmove. Ovo je za mene lična stvar. Mi smo veoma tvrdoglava sorta, mi Srbi. Istovremeno smo ponosni. Imamo utisak da ljudi ne znaju mnogo o nama i želimo da pričamo o Srbima i njihovom doprinosu svetu”, rekao je za agenciju AP u najavi ove serije Karl Malden.

Serija je dobila sjajne kritike, ali je gledanost odjednom pala posle nekoliko epizoda, pa se nije išlo u drugu sezonu.

TAJNA SLOMLJENOG NOSA KARLA MALDENA

Zanimljivo je da su od sportova među Srbima u Americi najpopularniji bili bejzbol i, na prvom mestu, košarka. Inače je Karl Malden, pre nego što je počeo da se bavi glumom, želeo da bude košarkaš. I baš su mu na košarci slomili nos, koji će postati njegov zaštitni znak.

A Savez srpskih udruženja u Americi još je od 1936. godine – dakle, pre nego što su se okupili očevi osnivači srpske košarke na Malom Kalemegdanu – organizovao košarkaške turnire. Na prvom turniru 1936. godine održanom u Klivlendu, Ohajo, bilo je čak 12 ekipa. Pobedili su Srbi iz Alikvipe, Pensilvanija, inače rodno mesto Pita Maravića…

Čikago kao drugi najveći srpski grad ušao je u geografsku mitologiju, i nacionalnu politiku, čak i etnonacionalistički folklor. Nekada se pričalo da je Čikago treći srpski grad (posle Sarajeva). Ratovi i turbulentna balkanska savremena istorija učinili su da skoči na drugo mesto. Priča o američkim Srbima je zapravo isprepletena priča o “srpskom gradu” – to što će i Bugari reći da je Čikago drugi najveći bugarski grad posle Sofije ne menja ništa – ratovima, košarci i američkom snu.

CEO TEKST O “SRPSKOM ČIKAGU” I ČUDNOJ VEZI SRBA, KOŠARKE I ONIH “IZ ČIKAGA MOJI, ZNAŠ TI DOBRO KOJI” ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU OD ČETVRTKA 8. JULA

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU ČAK DVA POKLONA, JUBILARNI NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM I POKLON KNJIGU SLOBODANA VLADUŠIĆA O MILOŠU CRNJANSKOM