(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita o nametanju izmena Izbornog zakona udar na ono što predstavlja volju naroda, koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti.

Dodik je u pismu upućenom Šmitu, koga Republika Srpska ne priznaje za Visokog predstavnika u BiH, Šmitovu odluku nazvao „nazovi odlukom“, koja „udara svom silinom na ono što predstavlja volju naroda koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti“.

Šmit je juče na Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH uputio pismo i u prilogu odluku o nametnutim izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Dodik je u svom odgovoru naveo da Šmitovo pismo smatra provokacijom, ističući da Šmit nema ovlaštenja, jer nije izabran u skladu sa Aneksom deset Dejtonskog sporazuma, koji je jedini izvor legitimnog mandata Visokog predstavnika.

„Niste dobili saglasnost Republike Srpske kao strane potpisnice Aneksa 10“, istakao je srpski član Predsedništva BiH, dodavši da Šmit „ruši i gazi sva prava, a da je biračko pravo je jedno od osnovnih ličnih i političkih prava“.

Dodik je optužio Šmita, koga je nazvao „gradjaninom“, kao i sve ostale Visoke predstavnike da su „nelegalno, nelegitimno, neustavno i antidejtonski nametali zakone, menjali entitetske ustave, ‘zamrzavali’ bankovne račune stranaka i gradjana, ukidali nižestepene sudske odluke, zabranjivali gradjanima imenovanje na političke funkcije, smenjivali funkcionere na najvišem političkom nivou“.

„Vaša samoprigrabljena diktatorska ovlaštenja su suprotna ljudskim pravima, ličnim i političkim pravima posebno, Vi rušite princip vladavine prava, Vi ste iznad zakona, iznad Ustava, iznad sudskih odluka, iznad političkih odluka, a posebno iznad odluka donešenih demokratskim procedurama u organima vlasti, posebno organa predstavničke, narodne demokratije u kojima se usvajaju zakoni“, naveo je Dodik.

Optužio je Šmita da „pokazuje prezir prema tim osnovnim principima i nanosi ogromnu štetu pravnoj i političkoj kulturi“, kao i da je „negacije svega, posebno negacija pojma države koju ‘tako braneći’ gazi do dna, da ona više u ustavnopravnom i smislu konstitucionalnih elemenata, a suvereniteta posebno – ne postoji“.

„Vaša, gradjanine Šmit, posljednja odluka u vezi Odluka kojom se donosi Zakon o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH to samo potvrdjuje i gurate sve u blato iz koga se teško može izaći“, napisao je Dodik.

Prema njegovim rečima, sa visokim predstavnicima, a posebno sa Šmitom, BiH je postala „nesuverena, neefikasna, kvazi-država, protektorat modernog doba, koja krši ljudska prava i slobode konstitutivnih naroda i gradjana“.

Dodik je optužio Šmita da svojom odlukom o izmenama Izbornog zakona „svom silinom udarana ono što predstavlja volju naroda, koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti“.

„Po vama je način na koji gradjani slobodno i neposredno biraju svoje predstavnike samo onaj način koji Vi odredite i Centralna izborna komisija BiH, kojoj dajete sudska i izvršna ovlašćenja inkvizicijskog karaktera“, naglasio je on.

Optužio je Šmita da svojom „čak daje i političke smernice kojima usmerava ton kampanje“, dodavši da je Šmit jedino zaboravio da navede „za koga da se glasa na slobodnim, demokratskim, ohaerovskim izborima“.

„Pritom već najavljujete, a i možete – jer je ovo Vaša država, ustavne i izborne reforme posle izbora“, napisao je Dodik.

On je Šmita optužio da pokušava usmeriti izbornu volju naroda, da ruši lična prava gradjana, medju kojima i biračko pravo, kao i da ruši princip vladavine prava, koji podrazumeva postojanje pravne države koja je potčinjena pravu, što znači da svi akti koje donosi država moraju biti pravni, a ne politički i ideološki, posebno ne, kako je naveo, ohaerovski.

„Vi rušite i princip pravne države koja treba da vrši vlast na osnovu sopstvenih zakona, a ne ohaerovskih, gradjansko – šmitovih… Vi niste samo neovlašteni gradjanin Šmit, Vi ste rušitelj velikog kalibra i – molimo Vas, idite kući, ugasite svetlo“, navodi se na kraju Dodikovog pisma upućenog Visokom predstavniku u BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.