Dodik: Spreman sam na razgovor s Izetbegovićem, ali bez prisustva stranaca

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je spreman da razgovara s bilo kojim domaćim političarem u BiH, ali bez prisustva stranaca.

Dodik je naveo da nije tačna tvrdnja lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da je odbio sastanak sa njim.

“Pre dva dana je neko primetio Izetbegovićevu izjavu, koji je rekao da je odbio sa mnom neki sastanak. To, naravno, nije tačno. Istina je da je u okviru ambasadora Evropske komisije zatraženo da Izetbegović posreduje i organizuje sastanak mene, Izetbegovića i Čovića”, rekao je on.

Dodik je kazao da pristaje na ovaj sastanak samo pod uslovom da nema nikoga od stranaca i dodao da je verovatno Izetbegović odbio taj sastanak.

“Ja nisam zakazivao nikakav sastanak. Ja ne znam šta je Izetbegoviću, mada ne bežim od toga da razgovaramo, ali ne u atmosferi, ne u kapacitetu stranaca koji su ovde sve svoje pokazali prema Srbima”, istakao je lider SNSD-a.

Prema njegovim rečima, stranci nisu dobronamerni prema Srbima i Republici Srpskoj, navodeći da se ponašaju “podsmešljivo i ignorišu sve probleme na koje smo ukazivali u vezi sa Ustavnim sudom BiH i Visokim predstavnikom”.

“Oni i dalje smatraju da trebaju da upravljaju nama. Ja to odbacujem i zato nisam hteo da se u jednom aranžmanu, koji kreiraju stranci, nadjem ni sa kim”, naglasio je Dodik.

On je istakao da ne zove na sastanke, ali će prihvatiti svaki poziv Izetbegovića, Čovića i bilo koga od lidera radi razgovora o aktuelnoj situaciji u BiH, ali bez stranaca.

Još je kazao da Republika Srpska želi da se vrati na slovo Ustava BiH i da je to jedini način na koji može ostati u BiH.

“Ako to ne bude moguće, onda srpski narod tu nema šta da čeka”, naglasio j Dodik.

Izetbegović je u ovosedmičnom intervjuu za Radio BIR izjavio da ga je zvao Milorad Dodik da sednu i razgovaraju, ali da je on to odbio iz jednog razloga.

“Dakle, samo on, Čović i ja. Odbio sam ga zato što bi on to pretvorio u pregovore, o povratku na izvorni Dejton, o razbijanju Oružanih snaga. O tim stvarima nećemo pregovarati, jer je to ispregovarano”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je ocenio da Dodik treba da o problemu koji ima razgovara s Kancelarijom visokog predstavnika (OHR), koji je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

“Neka s njima pregovara o tome, šta ima sa mnom pregovarati? O bazičnim stvarima se ne pregovara. Ako ima neki predlog kako prevazići ovo što je zakuvao, neka ga javno izloži”, dodao je Izetbegović.