Dodik: Samostalna Republika Srpska bi za tri godine postala članica EU

2
Foto: Profimedia

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi Republika Srpska kao samostalna država za tri godine ispunila sve zahteve EU i postala njena članica.

U intervjuu za novinsku agenciju ANA-MPA, Dodik je rekao da je “najefikasniji put ka EU” podela BiH i samostalno ispunjavanje uslova za članstvo, prenela je RTRS.

“Da smo uradili tako pre deset ili 15 godina, već bi bili u EU. Žao mi je što Evropa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, jer mi izgleda da niko ne želi da vidi da je BiH propala i da se održava još samo na infuziji međunarodnog faktora”, rekao je Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH.

Naveo je da se postavlja “logično pitanje” da li je došlo vreme za mirno razdruživanje, nakon što BiH “uz sav pritisak međunarodne zajednice nije uspela da zaživi kao država”.

On je rekao da nije video neformalni dokument (non-pejper) koji predviđa promenu granica na Balkanu, već samo medijske izveštaje o njemu, i dodao da ne zna ko je autor, ali da zna da u evropskim prestonicama govore o tim pitanjima.

“Dejtonskim sporazumom smo se razgraničili, granica između Federacije BiH i Republike Srpske je uspostavljena, više od 70 odsto nadležnosti, bitnih za život građana, već su u entitetima. Zašto onda da se održava iluzija o BiH koju niko u ovom obliku ne želi”, naveo je Dodik.

On je rekao i da je “neko zamislio” da Kosovu dodeli status države, “otimajući zemlju” od Srbije, dok Republika Srpska, “vlasnik svoje teritorije, mora da ostane u BiH”.

“Politika dvostrukih standarda na tako malom području, bojim se, ne može da bude održiva”, naveo je.

Upitan da pojasni šta znači to da je Republika Srpska napisala svoj “non-pejper” ili dokument za raspravu o situaciji u BiH, Dodik je rekao da Republika Srpska više ne može da trpi pritisak, uvrede i nipodaštavanja iz Sarajeva.

Dodao je da je bi Sarajevo trebalo da je glavni grad svih, ali da je za 25 godina posle rata “jedino glavni grad Bošnjaka, muslimana”.

“Mi svakodnevno iz Federacije BiH slušamo najgore stvari o Srbima i Republici Srpskoj i ne možemo da shvatimo zašto onda žele da ostanemo sa njima u istoj zemlji”, kazao je Dodik.

Naveo je da non-pejper Republike Srpske ne predviđa promenu međuentitetske granice, uspostavljene Dejtonskim sporazumom, već da ta granica “treba samo da bude podebljana”.

2 KOMENTARA

  1. Uveo bih pravilo da ako se ovakva i slična obećanja ne ispune, političarima doživotno zabrani javna delatnost.

    • Они за своје програме и планове морају да положе хипотеку на имовину и све што имају. И да по новоусвојеним члановима кривичног закона, политичку делатност обављају као да су на условној слободи. И када почну да лажу, лепо се наплате хипотеке и добије “упут” за затвор, а онда може и та забрана.

Comments are closed.