Dodik: “Ruske diplomate, za razliku od zapadnih, poštuju Dejton”

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da bi bilo dobro da zapadne diplomate uvažavaju Dejtonski sporazum, međunarodno pravo, kao i činjenicu da je BiH kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, na način kako to čine ruske diplomate.

“To je ono što je zapisano i u Ustavu i duboko u Dejtonskom sporazumu. Bilo bi normalno da svi diplomatski radnici koji dolaze u BiH poštuju upravo to međunarodno pravo”, rekao je Dodik danas u Istočnom Sarajevu na obeleževanju Dana diplomata Rusije.

Dodik je položio venac na spomen obeležju ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu, podignutom u znak zahvalnosti što je on u Savetu bezbednosti sprečio da se usvoji britanska rezolucija o Srebrenici.

“Pamtimo dve stvari – taj postupak Ruske Federacije i šta je Velika Britanija htela od nas da učini”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Britanci, koji su, kako je naglasio, u svojoj istoriji počinili nekoliko genocida širom sveta, pokušali su da Srbima na bezočan način pripišu genocid.

Srpski član Predsedništva BiH je ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu i ostalom osoblju Ambasade Rusije u BiH, koji su prisustvovali ceremoniji, čestitao praznik i poželio sve najbolje.

Dodik je naveo da je, suprotno ruskim diplomatama, jedan broj zapadnih diplomata “nasilno kršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum”.

“Ranije, pre 15-20 godina, prevarama i raznim stvarima dolazili su do nekih rešenja, nametanjem od Visokog predstavnika, a sada to pokušavaju da zaštite pričama o nekim dogovorima koji nisu postojali”, rekao je on.

Dodik je rekao i da je vreme da se “odajući poštu Čurkinu vratimo istinskim uzornim vrednostima samog slova Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH”.

“Ovo što danas radimo ovde nije ništa drugo nego poštovanje Ustava”, naveo je on.

Ruski ambasador u BiH Kalabuhov rekao je da se danas obeležava 220 godina od osnivanja Ministarstva spoljnih poslova njegove zemlje.

Kalabuhov je naveo da diplomatska služba Rusije ostaje u službi napora da se “promovišu i brane interesi otadžbine na međunarodnoj areni, ali istovremeno i da doprinosi bezbednosti zemlje, te stvaranju uslova za dinamičan unutrašnji razvoj”.

Govoreći o BiH, on je istakao da se Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma zalaže za njegovo poštovanje, ravnopravnost konstitutivnih naroda i prava entiteta unutar BiH.

“Nastojimo da razvijamo odnose sa BiH na svim nivoima. Isto tako i sa Republikom Srpskom, Federacijom BiH i nadamo se da će na Dan diplomata ljudi u BiH razumeti stvarne ciljeve Rusije kao države koja poštuje međunarodno pravo, balans interesa, mir i pravednost”, dodao je Kalabuhov.