Dodik: “RS prisiljena da krene u disoluciju, zabranićemo rad Suda, Tužilaštva BiH i SIPE u Srpskoj”

1
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

 (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska posle odluke Visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, “prisiljena da krene u proces disolucije”.

“Pozvaćemo i opoziciju da se ujedini ovog ovog pitanja. Ovo je ključni trenutak kada ćemo kao narod opstati ili ćemo za kratko vreme izgubiti šansu da postojimo kao narod na ovim prostorima… Potomci i naslednici naroda koji je počinio genocid nama ovde, nameću neke priče”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Rekao je da će pozvati srpske sudije i tužioce da napuste pravosudne institucije na državnom nivou BIH, i da u RS treba zabraniti rad pravosudnih državnih institucija – Suda i Tužilaštva, i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a njegova stranka SNSD koja je deo vladajuće strukture na državnom nivou, više neće učestvovati u donošenju odluka.

On je ponovo Incka nazvao “srbomrscem”, dodavši da on prema “bonskim ovlaštenjima” nije imao pravo da nametne zakon o zabrani negiranja genocida za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

“RS to odbacuje, genocid se nije desio, Srbi nikad ne smeju to prihvatiti”, izjavio je Dodik.

Ocenio je da će Inckova odluka “posejati mnogo zla” i da BiH “ovako ne može funkcionisati”, te će Republika Srpska institucinalno odgovoriti na Inckovu odluku. O Inckovoj odluci će biti zakazana sednica Parlamenta RS. “Prisiljeni smo da krenemo u proces disolucije”, naglasio je Dodik.

“Incko donosi odluku i proglašava zakon – to nema nigde na svetu. Priznajemo da se u Srebrenici desio strahovit zločin, ali je neprihvatljivo da se to (kada je učinjeno) prema Srbima ne kvalifikuje kao zločin. Vidimo da ima manipulacija, da su se tamo sahranjivali ljudi koji nisu poginuli. A za Srbe koji nisu tamo stradali, niko nikad nije odgovarao”, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

“Istorijski gledano, ovo može biti dobro za Srbe, ako odlučumo da napravimo svoju državu. Nemate ovakav zakon ni u Americi, što nama to podvaljuju? Gde je ta njihova priča o slobodi govora?”, pitao je Dodik.

Dalje je naveo da Inckova odluka nema podršku većine u Savetu za primenu mira (PIK), nazivajući Incka u nekoliko navrata “spodobom”.

“Oni misle da se neko njih boji, ali su nas samo probudili. Nismo mislili da su toliki kreteni”, rekao je Dodik.

On je i pre nekoliko godina najavljivao da će biti zabranjeno delovanje državnih pravosudnih institucija i SIPA na teritoriji RS, ali to nikada nije realizovao.

“Predložiću da se zabrani delovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru RS, treba braniti Srpsku putem naših sistema bezbednosti, odbaciti delovanje SIPA-e na prostoru Srpske, odbaciti mogućnost da se bilo ko procesuira na organima BiH, a pravosuđe Srpske odvojiti iz sistema koji do sada postoji, to su mere koje ću ja predložiti”, najavio je Dodik.

1 KOMENTAR

Comments are closed.