Dodik: “RS neće ratovati, pa ni za svoju samostalnost. Spremni smo da razgovaramo…”

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska neće voditi nikakakv rat, pa ni onaj za svoju samostalnost.

“Mi smo spremni da razgovaramo, mi ne želimo sukob”, izjavio je Dodik posle sastanka Saveta za saradnju Srbije i RS u Banjaluci.

On je rekao da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavestio o nastojanjima političkog Sarajeva da ukine Republiku Srpsku, dodavši da Stranka demokratske akcije (SDA) želi da realizuje ono što je usvojila u svojoj Deklaraciji iz 2019. godine.

Dodik je još rekao da RS nema ništa sa “non pejperom” koji se pojavio nedavno, navodeći da je taj papir došao sa strane.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da on “nije čovek BiH, već RS”, dodavši da se RS “zaklinje u proces mira, a da sa druge strane stižu zahtevi za eliminisanje prava RS”.

“Sarajevu problem predstavlja jaka Srbija, lepe nam etikete, poput ‘genocidaši’, koje ne stoje”, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, SDA želi ukidanje RS, kako bi na njenoj teritoriji naselili “neke koji sada hodaju ovuda”, aludirajući na migrante.

On je pozvao bošnjačku stranu na razgovor, ističući da je politika RS politika mira, dok su ciljevi Sarajeva – ratni ciljevi.

Dodik je istakao da Republika Srpska nikada nije imala značajniju posetu, nikada se nije desilo da najvažniji funkcioneri Srbije u jednom trenutku budu u RS.

On je rekao da se saradnja RS i Srbije odvija u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom.

“Trudimo se da nikog ne uvredimo. Mogu da posvedočim da je ovo naš najbolji period, da je zahvaljujući osećanju predsednika Vučića, danas Republika Srpska može da se pohvali mnogim projektima u gotovo svim opštinama”, dodao je Dodik.

On je istakao da je bilo reči i o velikom zajedničkim projektima koje planiraju da realizuju RS i Srbija.