Dodik: “RS je jedina samoodrživa u BiH, razgovaraćemo sa svima, osim sa Šmitom…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska jedina samoodrživa na prostoru BiH, zbog čega se raznim odlukama visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH nastoji promeniti njena ustavna pozicija.

“Mislim da je tu problem RS, jer je samo ona tu samoodrživa i jedina koja može sama da funkcioniše. To nije ni BiH ni Federacija BiH… Zato se pokušava putem raznih odluka, visokih predstavnika i Ustavnog suda antiustavno, antidejtonski i kriminalno menjati pozicija RS”, rekao je Dodik posle sastanka sa Predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Prema njegovim rečima, zbog takvih pokušaja tu je Narodna skupština RS, koja danas obeležava 30 godina postojanja, koja u narednom periodu treba da ovom entitetu BiH vrati sve nadležnosti koje su u proteklim decenijama prenete na nivo BiH.

Upitan da li će poslanici Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD), čiji je lider, prisustvovati sednici parlamenta BiH na kojoj će se raspravljati o smeni ministra odbrane Sifeta Podžića, Dodik je odgovorio da hoće, jer je “neophodno da se smeni neodgovorni ministar odbrane BiH”.

“Zato ćemo otići tamo, uvereni da to neće dozvoliti muslimani”, rekao je Dodik.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) zatražio je smenu Podžića (DF), jer je doneo odluku o odgađanu zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, zbog, kako je naveo, pogoršane epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom. 

Vežba je trebalo da se održi na Manjači kod Banjaluke od 9. do 16. oktobra. 

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da je spreman za razgovore o postojećoj krizi sa bošnjačkom stranom, ali i međunarodnim predstavnicima, osim sa Visokim predstavnijom Kristijanom Šimitom, koji za njega nije Visoki predstavnik sve dok njegovo imenovanje ne potvrdi Savet bezbednosti UN.

Naveo je da su predstavnici RS jedini tražili razgovore pre mnogo meseci i putem Narodne skupštine RS, ali da je “(lider SDA) Bakir Izetbegović to odbio i rekao da nema potrebe”.

“Sada najednom oni hoće, a mi kao nećemo. Razgovaraćemo, nije problem. Jedino nećemo razgovarati sa Šmitom, jer on nije Visoki predstavnik”, rekao je Dodik.