Dodik: “Pozivam političke stranke i narod da se okupe oko jedinstvenog fronta otpora. Velike sile žele da unište RS”

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se “politička situacija u BiH usložnila” i da će “vrlo brzo doći vreme kada će Republika Srpska odlučivati o svojoj samostalnosti”.

“Ako RS ne može da bude samostalna u okviru dejtonske strukture, u delu u kojem ima prava i ingerencije, onda RS ima pravo da bira svoj put. Verujem da ćemo, zbog ponašanja velikih sila, veoma brzo doći u tu situaciju”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Po njegovim rečima, Srbi pristaju samo na Bosnu i Hercegovinu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom, a alternativa je “razlaz”.

Dodik je optužio velike sile da su “krenule u rušenje Dejtonskog sporazuma, sa ciljem da unište Republiku Srpsku”.

“Arogantne velike sile, predvođene SAD, Velikom Britanijom i EU, na strani su Bošnjaka i nameravaju da razgrade RS, njenu dejtonsku i ustavnu strukturu”, oocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Ocenivši da velike sile pokušavaju da srpski narod u BiH “nestane i kao identitet i kao entitet”, on je je naveo da ne veruje u “destabilizaciju BiH u smislu nasilja”, ali je pozvao političke stranke iz RS i srpski narod da se okupe oko “jedinstvenog fronta otpora”.

“Pozivam narod da se okupi oko institucija RS u borbi protiv ovog neprava i siledžija u mejdunarodnoj zajednici, okupljenih oko neimenovanog Visokog predstavnika i takozvanog Saveta za primenu mira (PIK) koji nema nikakav legitimitet”, rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, to je pitanje “odsudna borbe za RS”.

Rekao je da nema nameru da razgovara s “lažnim i neimenovanim” novim Visokim predstavnikom, Kristijanom Šmitom, i da neće biti sastanku s njim u Predsedništvu BiH.

Dodik je Šmita “nazvao lažnim i neizabranim visokim predstavnikom” jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN. Rekao je da RS “ne sme da dozvoli da neizabrani stranac pregovara o bilo čemu sa srpskim predstavnicima ili nameće bilo kakve odluke”.

“On (Šmit) ne zna ni gde je došao, ni kuda je pošao. Pokušava sebe predstaviti kao mesiju koji treba da završi neke stvari na Balkanu”, rekao je srpski član Predsedništva BiH, optuživši Nemce da su “kroz istoriju bili protiv Srba”.

Po njegovim rečima, Nemci i Austrijanci su “od Kalaja do danas imali loše namere prema Srbima”, a Nemačka “ključnu ulogu u razgradnji nekadašnje SFRJ”, te “nemamo nijedan razlog da verujemo bilo kome ko dolazi iz te zemlje”, rekao je Dodik.

On je ocenio da je ugrožen evropski put BiH i da velike sile stalno rade na destabilizaciji RS, a ne rešavaju nagomilane političke probleme u drugom entitetu, Federaciji BiH.

Dodik nije došao na sastanak sa zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke 

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se danas u Sarajevu sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Miguelom Bergerom, ali nije došao i srpski član Predsedništva, Milorad Dodik.

Berger je juče posetio Memorijalni centar Potočari i odao poštu srebreničkim žrtvama.

“Moja poseta Memorijalnom centru u Potočarima, a posebno susret sa dve majke Srebrenice, ostavili su trajan utisak. Duboko su me impresionirali njihova neumorna posvećenost održavanju živom uspomene na članove njihovih porodica i to što su one njihov glas”, rekao je Berger.

Istakao je da je od presudne važnosti “omogućiti ljudima mesto gde se mogu sećati pokojnika i govoriti o svojim iskustvima”.

Berger je rekao da Nemačka ima stroge propise i kažnjava zatvorom “podsticanje na rasnu mržnju i poricanje genocida.”

“Suočavanje s prošlošću je od vitalnog značaja jer podržava pomirenje i izgradnju poverenja. To su osnovni preduslovi za mirnu budućnost Bosne i Hercegovine i njen put ka Evropskoj uniji”, rekao je nemački zvaničnik.

Berger je, kao izaslanik ministra spoljnih poslova Nemačke, u petak u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima.