(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar morao da zna da BiH može da ima budućnost samo na osnovu Ustava BiH, na koji su pristali svi 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i ako se njeni narodi i entiteti budu borili za nju, a ne Amerikanci, Rusi, Evropljani ili visoki predstavnici.

„Ako se medjunarodni faktor zaista zalaže da BiH opstane, onda je i pred njima i pred nama prilično jasan izbor, a to je Ustav BiH koji niko ne spori i koji je nedvosmislen“, rekao je Dodik za novinsku agenciju Srna, uoči Eskobarovog dolaska u BiH.

Dodik je rekao da želi Eskobaru da poruči da je „džaba dolazio“ ako misli da je kriza u kojoj se nalazi BiH izazvana da bi on sačuvao moć i bogatstvo.

„Ako ne promeni optiku i sagleda činjenice koje su očigledne, onda će i sam doprineti atrofiji zemlje koju su i Amerikanci preko visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH modelirali svih prethodnih godina po željama muslimana“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, u BiH više ne prolazi sila medjunarodnog faktora, jer se „na batine na ovom prostoru oguglalo i zato ni sila ni pretnje ne mogu da poluče rezultat“.

Dodik je ocenio da je „priča o korupciji, ruskom uticaju, navodnom bogatstvu političara u BiH, što je omiljena poštapalica zapadnjaka, deplasirana i stereotip koji Amerikanci održavaju kako bi sačuvali svoje projekcije u BiH“.

On smatra da pričom o korupciji i bogatstvu političara, Eskobar pokušava da demorališe gradjane Republke Srpske, nudeći im, kako je istakao, „aspirin za karcinom koji je metastazirao“.

Dodik je upitao „zar Eskobar misli da gradjani Republike Srpske ne vide šta se dešava poslednjih 26 godina, u kojima su im otimali nadležnosti, šume, zemljište, obeležja, pa i Dan Republike i zar toliko potcenjuje ljude u Republici Srpskoj, smatrajući ih toliko kratkovidim i nesposobnim da vide šta se godinama unazad radi od Republike Srpske“.

„Što se tiče moći Milorada Dodika ona proističe iz podrške više od 380.000 glasova birača koje sam dobio na izborima, a imovina koju posedujem je sticana napornim i zakonitim radom duže od 40 godina, i nikada nije osporena ni pred jednim sudom ni u BiH ni van nje“, dodao je on.

Još je rekao da bi sačuvao svoju imovinu i da bi svi ljudi u Republici Srpskoj sačuvali svoju imovinu, potreban je mir, stabilnost i pravna država, za koju se on (Dodik) bori.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar danas stiže u posetu Bosni i Hercegovini, a kako je ranije saopštila američka smabasada u BiH on će boraviti u Sarajevu i Banjaluci kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Najavljeno je da će se razgovarati o ključnim pitanjima koja se tiču korupcije, i da će američki diplomata pozvati domaće lidere da se vrate dijalogu i postizanju kompromisa.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.