Predsednik Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska pokrenuti postupak samostalnosti kao odgovor na rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

„Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo ove mere u vezi s pitanjem samostalnosti“ – rekao je Dodik novinarima posle sastanka članica vladajuće koalicije u Republike Srpske.

Ocenio je da je „elita bosanskih muslimana rezolucijom o Srebrenici sebi napravila ozbiljan auto-gol“ jer je „razvalila kompletnu strukturu i delovanje međunarodne politike u BiH i to više neće postojati“.

„Genocid u Srebrenici se nije desio. Da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod.“

Po njegovim rečima, na prostoru Srebrenice je, po presudama Haškog tribunala, od 1992. do 1995. godine poginulo 4.100 Bošnjaka, dok se nigde ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni.

„Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti… Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih i ubijenih“, rekao je Dodik.

Navodeći da je RS „stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada“, on je istakao da  neće postojati nikakvi razgovori o prihvatanju rezolucije o Srebrenici u UN.

„Mirna podela je jedino rešenje za sve narode u BiH, a svako ko nagazi našu entitetsku liniju biće sprečen“.

Dalje je najavio da će Republika Srpska usvojiti svoj Izborni zakon, jer ne pristaje na izmene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

„Ako Centralna izborna komisija BiH (CIK) pokuša da sprovodi lokalne izbore u RS, biće sprečena. Ako Sud i Tužilaštvo BiH pokušaju nešto da urade na teritoriji Republike Srpske, biće sprečeni“, rekao je Dodik.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je izjavio da očekuje da miting „Srpska zove“, najavljen za četvrtak uveče, bude najmasovniji skup.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.