Dodik: Pevaću “Nema te više Alija”, dođite u ponedeljak u Predsedništvo na žurku

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da Republika Srpska nema nameru da ruši teritorijalni integritet BiH i da nema straha od rata u BiH.

“Ono što radimo nema veze s rušenjem teritorijalnog integriteta. Ja verujem da je BiH sigurna u bezbednosnom smislu, a jedinstvo nema i nije ga nikada imala. Verujem da će BiH ostati bezbednosno sigurna”, rekao je Dodik novinarima posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Mihaelom Linhartom.

On je ponovio da će RS povući saglasnost na postojanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS), indirektnih poreza, dodavši da Republika Srpska neće da plaća iluzije, kao što su Oružane snage BiH, jer su one “običan trošak”.

Dodik je naveo da BiH treba da bude demilitarizovana.

“Kada donesemo odluku o povlačenju saglasnosti za Oružane snage BiH, Srbi će to napustiti i preći u RS, 80 odsto se izjašnjava tako. Razgovaramo i sa Srbima u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a ovaj iz Obaveštajno bezbednosne službe (Trifko Buha, zamenik direktora) nije hteo da dodje na sastanak”, kazao je Dodik.

Dodik je Buhu nazvao “prodanom dušom”, dodavši da će državna obaveštajna služba do kraja meseca biti ukinuta na teritoriji RS i da će biti formirana entitetska služba.

Pozvao je da se vojnim formacijama u RS pridruže i Hrvati i Bošnjaci koji žive na tom prostoru.

“Ako žele, a ima takvih. Nijednom neće ništa faliti”, rekao je Dodik.

Govoreći o sastanku sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, on je naveo da ga još niko nije pozvao, uprkos izjavama Izetbegovića da je spreman da se sastane s njim “jedan na jedan”.

Govoreći o današenjm sastanku sa austrijskim šefom diplomatije, Dodik je rekao da je imao u planu “relaksirati atmosferu pozivom prijatelja harmonikaša u kabinet”.

S obzirom na to da, kako je rekao, prijatelj nije bio u mogućnosti da dodje, žurku je najavio za ponedjeljak, a na pitanje šta će pevati, Dodik je odgovorio: “Nema te više Alija”.

Još je rekao da je dobro “što je upokojen” bivši Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.