Dodik odbio Izetbegovićev predlog: “Ne trgujemo Jasenovcem, najvećim srpskim stratištem”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je predlog lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da se trenutna politička kriza reši tako što bi se u parlamentu BiH usvojio zakon o zabrani negiranja genocida, a potom i amandmani koji se odnose na osudu zločina počinjenih u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu.

Dodik je rekao da je takav predlog “skandalozan i ponižavajući, i sa ljudskog i sa političkog stanovišta”, jer je to kako je naveo “pokušaj trgovine stratištima, izjednačavanja zločina, kao i korištenja najvećeg stratišta srpskog naroda ikada u prizemne političke svrhe”.

“Izetbegović bi da nas podmiti amandmanom u koji bi trebalo da stane pola miliona ubijenih Srba ne bi li mi prihvatili da se na nekim drugim mestima dešavalo šta se nije dešavalo. Sramota, pa i ako je od Izetbegovića”, rekao je on za novinsku agenciju Srna.

Dodik je dalje istakao da Srbima nije potreban zakon da bi svi znali šta se desilo u Јasenovcu.

“Mi ne tražimo da se iko kažnjava ako dovede u pitanje pola miliona srpskih žrtava u Јasenovcu i oko njega. Mi zakonima ne utvrdjujemo istorijske činjenice. Јasenovac nama nije sredstvo za nacionalnu homogenizaciju. To stratište je za Srbe iznad svih prizemnih interesa i stvari”, naveo je on.

Još je konstatovao da je “žalosno što Izetbegović nije shvatio da Srbi neće da trguju sa pravom na slobodu izražavanja, mišljenja, i da više ne prihvataju nametnuta rešenja”.

“Јadno je što je i na trenutak pomislio da Јasenovac može biti predmet bilo kakvih političkih razgovora ili pregovora. To što trguje Srebrenicom, o tome neka mu sude u Federaciji BiH”, rekao je Dodik.