Dodik: “Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma masovno kršenje prava srpskog naroda”

0
Foto: Profimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će sa predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem pokušati da integriše sva kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu i da to upute međunarodnoj javnosti, prenosi N1.

Treba ukazati da je proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bilo vreme masovnog kršenja međunarodnog i naših nacionalnih prava, rekao je Dodik za “Alo”, prenosi Srna.

U tom kontekstu, kaže Dodik, treba reći da je moguće da na Kosovu pokušava bezočno da se razori teritorijalni integritet Srbije, a u BiH pokušava da se napravi unitarna država.

“Albancima se daje pravo da prave državu, a nama ne daju pravo ni da očuvamo status koji smo dobili Dejtonskim sporazumom. Naš je interes da Dejtonski sporazum očuvamo u njegovom izvornom obliku”, kazao je Dodik.

On je istakao da dve trećine BiH smatra da visoki predstavnik treba da ode i da, samo zato što muslimani smatraju da OHR treba da ostane, oni skrnave stav potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

“Koliko sam razumeo, i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem je to iskazivaai kroz određene stavove. Isto tako Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH, oličena u Hrvatima, smatraju da visoki predstavnik treba da ode”, rekao je Dodik.

On kaže da se međunarodno pravo krši i u BiH i na Kosovu i Metohiji i ističe da da koncept koji je Amerika gurala krajem prošlog i početkom ovog veka konačno mora da prestane.

“Sada smo u prilici da im kažemo da se ponašaju prema našem narodu na neadekvatan način i računamo da bi to neko u Americi mogao da čuje i razume” kazao je Dodik.

Govoreći o predstojećim izborima u SAD, Dodik je rekao da bi Srbi u Americi trebalo da podrže reizbor Donalda Trampa, koji je promoter politike nemešanja u unutrašnje stvari drugih država.