Dodik o uslovu za povratak u institucije BiH: “Donošenje zakona o zabrani nazivanja naroda genocidnim”

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik predložio je danas da Narodna skupština usvoji zaključak, prema kojem će uslov za povratak srpskih predstavnika u institucije BiH biti donošenje zakona kojim bi RS i konstitutivni narodi bili zaštićeni od nazivanja “genocidnim”.

Dodik je predložio da Narodna skupština RS potvrdi ranije zaključke o povlačenju saglasnosti na poreze, vojsku i pravosuđe, a da se istovremeno pregovara sa ostalim stranama u BiH.

Predložio je i da parlament RS usvoji dve antikorupcijske mere, od kojih se jedna odnosi na zakon o finansiranju stranih subjekata koji deluju u RS, dok bi druga podrazumevala uspostavljanje antikorupcionog tima u Narodnoj skupštini RS, na čijem čelu bi bio predstavnik opozicije, koji bi preispitao sve antikorupcijske mere koje je vlast donela do sada.

Dodik je još rekao da je RS potreban zakon o ispitivanju porekla imovine.

Pozvao je opoziciju da podrže sve mere koje je predložio.

U svom obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS, Dodik je istovremeno optužio opoziciju da je s Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD, pristala da razbije srpsko jedinstvo u zamenu za, kako je rekao, sankcije njemu i banjalučkoj Alternativnoj televiziji (ATV).

Dodao je da se opozicija jedino bavi njime, te da nema koncept kako vidi RS i srpsko nacionalno pitanje.

Prema njegovim rečima, ekonomija u RS nikada nije bila jača, kao ni, kako je naveo, ni vidljivost RS na međunarodnom planu, uključujući Rusiju, Kinu, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku.

“Opozicija tvrdi da RS nema prijatelja, a ja vam tvrdim da ima”, rekao je Dodik, dodavši da ima i prijatelja o kojima još ne može javno da govori.

Rekao je da RS ima dobru regionalnu saradnju, dobre odnose sa Srbijom i Rusijom i Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

“Mi smo skrenuli globalnu pažnju na RS, to je uspela jedna mala zajednica, jer se bori za slobodu i prava koja ima po ustavu”, rekao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske danas je počela posebno skupštinsko zasedanje, na kojoj se razgovara o aktuenoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.