Dodik: Ništa nismo potpisali u Briselu, načelno smo prohvatili dokument

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je su predsednici vladajuće koalicije iz Republike Srpske u Briselu prihvatili dokument “Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu” da bi doprineli nastojanjima da krajem meseca BiH dobije priliku da po ubrzanom principu dobije kandidatski status za članstvo u EU.

“Ništa nismo potpisali, načelno smo prihvatili taj dokument, jer smo razumeli da taj dokument može da doprinese da BiH krajem meseca dobije kandidatski status”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je zahvalio predsedniku Evropskog parlamenta Šarlu Mišeli, koji je organizovao sastanak parlamentarnih stranaka iz BiH u Briselu, kao i visokom predstavniku za evropsku bezbednost i saradnju Žozepu Borelu na njihovim nastojanjima da BiH što pre dobije kandidatski status.

Prema njegovim rečima, dokument je za njega “politička i moralna obaveza” i on će ga poštovati.

“Nije potpisan i zato pravno nije obavezujući”, kazao je Dodik.

On je dalje istakao da je prvobitni dokument, koji su “pisali muslimani iz Evropske komisije u Sarajevu”, pretrpeo izmene na insistiranje RS, naglašavajući da je najvažnije to što je iz dokumenta izbačena osuda ruske agresije na Ukrajinu.

U dokumentu se, kako je kazao, podseća na rezoluciju Generalne skupštine UN o osudi ruske agresije na Ukrajinu, uz obavezu da institucije BiH donesu stav o tom pitanju.

Dodik je još kazao da se političari u BiH obavezuju da sprovedu odluke medjunaodnih sudova, navodeći da je, na zahtev stranaka iz RS, u dokumentu “prekrižen Ustavni sud BiH”.

“Naš stav je da državna imovina pripada entitetima”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, dokument je pretrpeo izmene, a jedini njegov doseg je načelni dogovor šta se i kako se treba dešavati u BiH posle izbora.

“Dogovoreno je da se 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije stave po strani i da se obeća da će se nešto raditi”, naveo je srpski član Predsedništva i lider SNSD-a.

Dodik je istakao da su insistirali da se u dokumentu jasno navede ustavna struktra, prema kome je BIH sastavljena od dva entiteta, distrikta Brčko i tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

On je istakao da su predstavnici bošnjačkih stranaka bili jedinstveni, da su bili uigran tim, a da mu je žao što nije bilo jedinstva medju srpskim političkim partijama.

“(Predsednik DNS Nenad) Nešić je bio korektan, razgovarao s nama u kuloarima. O (predsedniku PDP-a Branislavu) Borenoviću ne bih govorio”, kazao je Dodik.

Dodik je najavio da sutra putuje u Tursku, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Mevlutom Čavušogluom, a da će se 17. juna u Sankt Peterburgu sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.  

Lideri Socijalitsičke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) Petar Djokić ocenili su da je posle prihvatanja ovog dokumenta bitno poboljšana medjunarodna pozicija RS.