Dodik: “Nije nam plan razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta RS”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da plan njegove stranke nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta Republike Srpske.

On je, pred početak sednice Predsedništva SNSD-a, najavio da će krajem meseca ili početkom novembra biti zakazana sednica Narodne skupštine Republike Srske na kojoj će se raspravljati o ukidanju Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

On je najavio da će na teritoriji RS biti ukinuta i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kojoj će, kako je rekao, biti zabranjeno delovanje na teritoriji RS, kao i Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA), posle čega bi RS trebao da formira svoju obaveštajnu strukturu.

“Ako ostavimo da i dalje jedna nenavođena raketa, kao što je Ustavni sud BiH počne donositi odluke, ukinuće vrlo brzo i RS. Naša procena je da nema nazad…. Pripremili smo sve uslove da RS nastavi da funkcioniše”, rekao je Dodik novinarima.

Istakao je da protiv sukoba i da je spreman na dijalog, navodeći da RS “neće voditi nikakve oružane akcije, osim u slučaju da bude napadnuta”.

“Verujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine. Mislimo veoma ozbiljno i nećemo se povući pred pretnjama i sankcijama”, kazao je Dodik.

Dodik je pozvao na unutrašnji dijalog u BiH, ali pod uslovom da u njemu ne učestvuju stranci.

Fdj