Dodik ne veruje u mogućnost novog rata, “ali”: “Imamo potencijal da se odbranimo od onih što prete…”

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ostaje pri tome da mirna razgradnja Bosne i Hercegovine treba da se desi što pre.

Dodik je rekao da ne veruje u mogućnost novog rata u BiH, dodavši da Republika Srpska “ima potencijal da odbrani svoju samostalnost od onih što nešto prete iz Sarajeva”.

“Mi nećemo učiniti nijedan potez da destabilizujemo i dovedemo do bilo kakvog sukoba. Nikoga nećemo napadati, mi izvan entitetskih linija nećemo nikoga dirati, ako neko dodje ne prostor RS, mi ćemo se braniti i u to ne treba niko da sumnja”, kazao je srpski član Predsedništva BiH u Garavcima, gde je prisustvovao obeležavanju stradanja srpskog naroda od ustaša tokom Drugog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, razlaz je jedini način za miran život na ovim prostorima.

“Da se Republika Srpska proglasi nezavisnom državom, naravno da Bošnjaci, muslimani imaju svoju državu BiH, a Hrvati da imaju Herceg Bosnu”, kazao je Dodik.

Komentarišući izjave predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića da je protiv raspakivanja Dejtona i ideje o mirnoj disoluciji u BiH, jer bi to bio put nestanka RS, Dodik je kazao da Šarović ima izbor i može da “predje u federalno Sarajevo i tamo bude gradjanin za šta se i zalaže”.

“Zamislite da to kaže predsednik partije, koja je u jednom trenutnu bila pokret srpskog naroda za nezavisnost Srpske i partije koja je 1992. godine izglasala samostalnost te Republike. Sada lider te partije kaže da nije za to”, ocenio je on.