Dodik: “Ne šaljemo vojsku na granicu sa Srbijom…”

0
Foto: Profimedia

 Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas u Banjaluci da odbija angažovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na granici sa Srbijom radi sprečavanja ilegalnih ulazaka migranata u BiH.

“Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbija angažovanje vojske prema granici Srbije i Crne Gore, jer bi to bila manifestacija i čin jačanja granice sa Srbijom, a ne borba protiv migranata. To nisu nikakve mere”, rekao je Dodik novinarima posle sednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Prema njegovim rečima, angažovanjem Oružanih snaga BiH na granici prema Srbiji i Crnoj Gori bio bi pokušaj da se “granica markira na odredjeni način, kako bi neke od struktura iz Sarajeva želele”.

Dodao je da još nijedna zemlja u okruženju nije donela odluku o angažovanju vojske na granici.

Dodik je ocenio da situacija na granici izmedju Turske i Grčke ide ka tvrdnji da je Evropa ukinula politiku “otvorenih vrata” i da je odlučila da “brani svoje granice”.

On je još kazao da Izvršni komitet SNSD-a ostaje pri stavu da se u RS ne trebaju otvarati migranstki centri.

Srpski član Predsedništva i lider SNSD-a dalje je naveo da su Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i Ustavni sud BiH “deo paketa” koji radi protiv Republike Srpske.

“Zašto strane sudije ne mogu biti promenjene? Jedini zaključak je da su OHR i Ustavni sud BiH deo paketa protiv RS koji treba da degradira njenu poziciju u Dejtonu. Podmukla aktivnost prema RS usmerena da se uruše njene pozicije. To je smišljena i planska aktivnost koja traje”, rekao je Dodik.

Govoreći o pojavi korona virusa u RS, on je ocenio da ovaj bh. entitet ne može biti izolovan i da su nadležni organi poduzeli sve potrebne mere.

(Beta)